Logo MojaObčina.si

Logatec

JUTRI
28°C
18°C
ČE.
29°C
17°C
621

Februarsko priznanje za življenjsko delo na področju kulture v roke Primožu Sarku


Na predvečer slovenskega kulturnega praznika je župan Občine Logatec Berto Menard v Narodnem domu Logatec podelil najvišje priznanje za delo na področju kulture v občini Logatec za leto 2018. Tokrat je priznanje za življenjsko delo romalo v roke Primožu Sarku, ki je skozi pol stoletja na Logaškem pomembno obogatil novinarsko, kinematografsko, zlasti pa vokalno in instrumentalno glasbeno podobo logaške občine. Kulturni program so obogatili pevci moškega okteta Pa kolkr tolk, ki ga vodi prav letošnji nagrajenec, ter pevci res izjemnega mešanega pevskega zbora Adoramus. Ti so v dvorano vnesli pomladno razigranost z izvedbo zimzelenih napevov iz slovenske zakladnice skladb. 

FEBRUARSKO PRIZNANJE

 za življenjsko delo na področju kulture

Primož Sark je osnovno šolo in gimnazijo končal v Ljubljani, kjer je tudi diplomiral iz angleščine in ruščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. V takratnem domačem okolju -Ljubljani je prepeval v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič ter občasno na plesih v Festivalni dvorani Ljubljana igral tudi klavir ali pozavno.

Z zaposlitvijo na Osnovni šoli v Gorenjem Logatcu leta 1970, se je kmalu vključil tudi v logaško kulturno delovanje. Med leti 1975 in 1977 je tako najprej vodil otroški in mladinski pevski zbor  Gornje Logaške osnovne šole in z njima nastopal na šolskih, krajevnih in pevskih revijah ter prireditvah. V tema času ga je leta 1976 pot zanesla k Logaškemu oktetu, kjer je kot baritonist prepeval vse do leta 2000; zadnjih nekaj let je oktetu tudi predsedoval. Z oktetom je prepel blizu sto nastopov ter posnel več kaset in zgoščenk.

Leta 1974 je postal član Logaškega Pihalnega Orkestra ter skupaj z Antonom Mačkom ustanovil zabavni dixieland ansambel SAMA. V Pihalnem orkestru je pod vodstvom Alojza Velkavrha, mlajšega in Franca Korbarja do leta 1983 igral pozavno, istega leta pa je prevzel tudi njegovo vodenje, saj je orkester ostal brez dirigenta. Zabavni dixieland ansambel SAMA, pa je Logatčane uspešno razveseljeval dobra tri leta. S posebnim veseljem in uspehom je od leta 1991 do leta 2000 vodil Mešani pevski zbor Pevskega društva Logatec, po upokojitvi pa je leta 2014 prevzel vodenje zdaj še edinega okteta v moški sestavi v logaški občini – učiteljskega okteta Pa kolʾkʾr tolʾkʾ, ki ga vodi še danes.

Primož Sark pa v logaški občini ni znan le kot glasbenik. Med leti 1978 in 1987 je namreč veljal za upravnika Kina Logatec. V tem času so kinematografske predstave doživljale težke čase, saj je video produkcija skoraj povsem odtegnila gledalce iz obstoječih dvoran, ne le v Logatcu. Med leti 1980 in 1983 smo ga poznali tudi kot odgovornega urednika Logaških novic, ki je vsebinsko in oblikovno razgibal podobo lokalnega časopisa za katerega še vedno piše kot dopisnik s področja kulture, glasbe, gledališča. Brez njega in njegovega kolega Silva Hodnika se ne bi mogli pohvaliti z Notranjskim dopisništvom RTV-ja Slovenije, ki sta ga ustanovila leta 1979. Poleg rednega poročanja o dogajanjih na Logaškem in širše Notranjskem, je vse do leta 1999 pripravil več okroglih miz, med njimi tudi še vedno arhivirano pogovorno oddajo o Andreju Gosarju.

S svojimi raznorodnimi kulturnimi prizadevanji je Primož Sark skozi pol stoletja na Logaškem pomembno obogatil novinarsko, kinematografsko, zlasti pa vokalno in instrumentalno glasbeno podobo logaške občine.

Zato gre Primožu Sarku, na predlog Marcela Štefančiča, Februarsko priznanje za življenjsko delo na področju kulture.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi