Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

V sklopu projekta Pot miru – dediščina 1. svetovne vojne v občini Logatec pridobili tri pojasnilne table o vlogi Logatca v veliki vojni

Na pobudo Občin Logatec in Idrija iz leta 2015 se je pet lokalnih akcijskih skupin ob nekdanji dediščini soške fronte ob frontni črti v dolini Soče in na Goriškem, povezalo in razširilo še na območje zaledja: del Gorenjske, Vipavska dolina ter območje občin Logatec, Idrija in Cerkno. Operacija je preko Posočja povezala nova območja – Cerkljansko, Idrijsko, Logaško, Vipavsko dolino, del Goriške in Gorenjske v skupni produkt Pot miru – dediščina 1. svetovne vojne. Projekt je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. Partnerji in sofinancerji projekta so poleg lokalne akcijske skupine LAS s CILjem še LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica, LAS V objemu sonca, LAS Vipavska dolina. Projekt je bil s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo potrjen s potrditvijo Strategije lokalnega razvoja za lokalno akcijsko skupino LAS s CILjem za programsko obdobje 2014 – 2020. V letošnjem letu so ga projektni partnerji pričeli uresničevati.
LAS Dolina Soče (vodilni partner), LAS Gorenjska košarica, LAS s CILjem, LAS v objemu sonca in LAS Vipavska dolina so na pobudo Občin Logatec in Idrija na začetku finančne perspektive oblikovali skupni projekt, ki je pričel konkretneje povezovati soško fronto z njenim gorenjskim in logaško-idrijsko-cerkljanskim zaledjem. 
 

Na območju vseh LAS-ov je bilo izvedenih več izobraževanj ter predstavitev dediščine Soške fronte in njenega zaledja za mlade (2 x v času počitnic v Grajskem parku Vitez v Logatcu, po enkrat pa v Bovcu, Kobaridu, Podbrdu, Črnem Vrhu, Cerknem in Šebreljah). Pripravljeni sta bili dve strokovni celodnevni ekskurziji za ponudnike in turistične vodnike. Prva je bila izvedena na območju Tolmina, Kanala, Mirna, Ajdovščine, Logatca, Šebrelj, druga pa na območju Tolmina, Kobarida, Bovca, Kranjske Gore in Bohinja. S pomočjo različnih avtorjev in strokovnjakov je bila za območje Logatca, Idrije in Cerkna pripravljena fototeka z motivi prve svetovne vojne. Na območju občine Logatec bo izvedeno tudi osnovno izobraževanje za turistične vodnike v organizaciji LAS s CILjem. V okviru projekta pa so v občini Logatec postavljene tri informativno-izobraževalne table, za katere vsebino je poskrbela Občina Logatec. 
 

Prva tabla je postavljena točno tam, kjer je bila v Hotedršici posneta fotografija feldbana in vojakov na poti skozi Hotedršico. Skozi Hotedršico je potekal 53 km dolg krak ozkotirne proge Logatec - Kalce- Hotedršica- Godovič- Črni vrh- Zadlog-Poncala, ki so ga za zalaganje soške fronte z vojaškim in drugim materialom postavili v zgolj treh mesecih in pol. 20.000 ruskih vojnih ujetnikov je progo vzpostavilo med 15. avgustom in 29. novembrom 1916. Že leto prej je v Hotedršici nastalo vojaško pokopališče, kamor so pokopavali tuje vojake. Letos smo odkrili, da je bilo tu že do konca februarja 1917 pokopanih 22 pripadnikov tujih vojsk.
 

Koliko pripadnikov tujih vojsk je umrlo v veliki eksploziji in posledično požaru na Železniški postaji v Logatcu v letu 1918 opisuje večja pojasnilna tabla, ki je nameščena na fasadi Železniške postaje. Ta tabla vsebuje tudi fotografije in opise ranžirne postaje, na kateri so razporejali blago prevoz na soško fronto po ozkotirni progi ter vas usmeri proti nasipu na Stari cesti, kjer stoji tretja pojasnilna tabla. Ta pa, za razliko od prvih dveh, prikazuje nasip - ostalino velikega inženirskega podviga za vzpostavitev normalnotirne proge v letu 1917 in predstavi smele načrte, ki pa se niso uresničili, saj se je velika vojna na srečo prej končala. Ta tabla vas bo usmerila proti tunelu pod Naklom, kjer si lahko 150m stran od njegovega zahodnega portala ogledate repliko parne lokomotive, podobne tisti, ki je 1917 leta pomagala zgraditi tunel. 
 

Za Občino Logatec Renata Gutnik, Višji svetovalec

Foto: dr. Tadej Koren, Fundacija Pot miru

Oglejte si tudi