Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Travniška morska čebulica na Planinskem polju maja 2020

V sredini oziroma konec meseca maja na Planinskem polju zacveti travniška morska čebulica.
Travniška morska čebulica (Scilla litardierei) je trajnica, ki zraste do 30 cm visoko. Na vrhu stebla ima grozdasto socvetje, sestavljeno iz 12-40 svetlomodrih cvetov. Listi so črtalasti. Raste na močvirnih travnikih, kjer so tla večji del leta vlažna, občasno tudi poplavljena, vendar redko v času cvetenja. V Sloveniji uspeva le na Planinskem polju, sicer pa je razširjena na poplavnih kraških poljih dinarskega gorstva od Slovenije do Albanije. Ogrožajo jo osuševanje, gnojenje, paša in zasipavanje.

 

V spomladanskih mesecih smo spremljali stanje zemljišč na Planinskem polju, na katerih uspeva ta izredni endemit. Pozorni smo bili zlasti na osuševanje, gnojenje, pašo in zasipavanje, ki jo ogrožajo. Ugotovili smo, da se je stanje glede rabe na nekaterih zemljiščih popravilo, na nekaterih pa je bilo stanje zaradi gnojenja zemljišča neustrezno. Gnojenje povzroči pretirano razrast vrst rastlin, ki nežne rastline travniške morske čebulice sčasoma zamorijo, saj so na gnojenih travnikih konkurenčnejše od rastlin travniške morske čebulice. Najemnike oz. lastnike zemljišč, kjer raba zemljišča ni bila ustrezna, smo prosili, da nepravilnosti opustijo ter tako pomagajo, da bo ta endemit Planinskega polja uspeval še naprej. 

 

Kako lahko lastniki zemljišč ohranijo travniško morsko čebulico?

  • Travišče uporabljajo kot travnik z enkratno košnjo letno, košnja se izvede po tem, ko semena in čebulice dozorijo – to je v juliju ali kasneje (glede na letne vremenske razmere).
  • Travo pustijo na parceli še vsaj 2 dni, da se semena čebulice otresejo in rastline lahko semenijo.
  • Strojne košnje ne opravljajo po obilnejših padavinah, ko so tla razmočena in je večja možnost poškodb čebulic.
  • Zemljišč ne gnojijo.
  • Na zemljišču ne pasejo.
  • Zemljišč ne branajo in je ne dosejujejo. Če se izvaja pozna košnja, slednje tudi ni potrebno, ker rastline do julija že uspejo semeniti.
  • Vzdržujejo ugodne hidrološke razmere in ne kopljejo novih jarkov za odvodnjavanje.
  • Na zemljišču preprečujejo zaraščanje.

 

Pripravili na Zavodu RS za varstvo narave, OE Nova Gorica; partner projekta KRAS.RE.VITA, 
v sodelovanju z Občino Logatec

Fotografije: Bojana Fajdiga

Oglejte si tudi