Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Planinsko polje kmalu v filmskem dokumentarcu

V okviru projekta KRAS.RE.VITA, ki se ga izvaja na območju Planinskega polja in Cerkniškega jezera, nastaja prav poseben dokumentarni film.
Tako raznolik kot je projekt, tako raznolik je tudi nastajajoči dokumentarni film. Z izbranim izvajalcem, Matejem Vraničem, priznanim slovenskim naravoslovnim fotografom in snemalcem, smo v letu 2019 aktivno snemali željene kadre. Spomladi in poleti smo posneli travnike z bogato floro in ponoči šteli  skrivnostnega prebivalca Planinskega polja, ptico - kosca. Pozno poleti so bili na filmski trak ujeti zreli nepokošeni travniki in pravilni načini košnje, prav tako pa smo pokukali v zvonik cerkve sv. Marjete h koloniji navadnih netopirjev ter posneli tudi dogodek, pripravljen za ozaveščanje prebivalcev o posebnostih teh netopirjev. Ker je podzemni svet zelo pomemben del Natura 2000 območja Notranjski trikotnik, smo v objektiv ujeli tudi posebnosti in lepote Planinske jame.

 

Snemanja bodo zaključena v 2020, dokumentarec pa bo imel ključno vlogo pri ozaveščanju tako domačinov kot obiskovalcev o pomembnosti ohranjanja endemitov in siceršnjih habitatov Planinskega polja ter njegovih geomorfoloških posebnostih, ki občine Logatec, Postojna in Cerknica uvrščajo na pomemben zemljevid izrednih naravnih danosti. 

 

Projekt financirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.

 

Nina Doles,

Koordinatorka projekta KRAS.RE.VITA (Notranjski muzej Postojna) 

Oglejte si tudi