Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Noč netopirjev v Planini pri Rakeku

V okviru projekta KRAS.RE.VITA ter dogodka Mednarodna noč netopirjev 2019 je 20. 9. 2019 v Planini potekal dogodek Noč netopirjev.
Na netopirsko obarvanem večeru so udeleženci na predavanju Jana Gojznikarja, strokovnjaka Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev, podrobneje spoznali netopirje, izvedeli kaj jih ogroža, kako jim lahko pomagamo ter tudi kaj storiti, če najdemo obnemoglega netopirja. Bojana Fajdiga, predstavnica Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, je predstavila kako so netopirji v Sloveniji zavarovani ter kako poteka skrbi za ohranjanje populacij vrste navadni netopir (Myotis myotis). Nina Doles iz Notranjskega muzeja Postojna pa je prisotnim predstavila že izvedene aktivnosti za izboljšanje stanja ohranjenosti habitata vrste navadni netopir, ki so bile izvedene v okviru projekta KRAS.RE.VITA. Istočasno kot predavanje je nadstropje višje v Podružnični šoli v Planini potekala delavnica za otroke »Izdelaj svojega netopirčka«.

Drugi del dogodka je bil opazovanje izletavanja netopirjev iz zvonika cerkve sv. Marjete v Dolenji Planini. Ker so glasovi, s katerimi se oglašajo netopirji, previsoki za človeško uho, smo si za prisluškovanje netopirskim pogovorom pomagali s t. i. bat detektorji – ultrazvočnimi napravami, ki te zvoke zaznajo in pretvorijo v človeku slišne. Člani Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev pa so istočasno v bližini reke Unice pri Planinski jami prikazali še terensko metodo lova v mreže (t. i. mreženje). Štiri ulovljene netopirje treh različnih vrst (obvodni, dolgonogi in brkati) si je bilo tako možno ogledati tudi od blizu. Netopirji so bili takoj izpuščeni nazaj v naravo.

V kolikor ste letos dogodek zamudili, se ga lahko udeležite naslednje leto.

Organizatorji: Zavod Znanje Postojna, OE Notranjski muzej v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave iz območne enote Nova Gorica in Ljubljana ter z Občinama Postojna in Logatec

Pripravili:
Nina Doles, področna svetovalka, zaposlena na projektu KRAS.RE.VITA, Notranjski muzej Postojna
Tanja Vasilevska Jagunić, Koordinator projekta KRAS.RE.VITA, Občina Postojna

Oglejte si tudi