Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

KREPITEV SKUPNOSTI

POMEMBNO JE, DA KOT SKUPNOST DRŽIMO SKUPAJ

Skrb za dobre in spodbudne odnose skupnosti je bila tista, ki je tri Občine: Cerkno, Idrijo in Logatec, ter Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo kot vodilnega partnerja LAS s CILjem, spodbudilo k pripravi skupnega projekta. Projekt smo poimenovali Krepitev skupnosti, izvaja se na območju vseh treh občin in sicer s pomočjo finančnih sredstev iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


Izvajanje projekta smo si zamislil drugače, saj nismo računali, da bo epidemija s korona virusom vplivala na naše načrte, sploh kar se tiče začetka delovanja skupnostnega centra v Idriji. Zato smo morali naše prvotne plane spremeniti in prilagoditi trenutnim razmeram.


Projekt je bil zasnovan na podlagi zaznanih aktualnih potreb prebivalcev vseh treh občin, da se na njihovem območju vzpostavijo skupnostni centri, v katerih oziroma s pomočjo katerih se bo omogočilo druženje, vključevanje in podporo različnim skupinam lokalnega prebivalstva. V Idriji se je ideja razvijala tudi skozi pretekla dva URBACTova projekta (City Centre Doctor in Re Grow City), iz katerih smo v sodelovanju z evropskimi mesti, ki se ukvarjajo s podobnimi problematikami, črpali znanja in izkušnje.

Vsaka občina se je na svoj način lotila pristopa k tej problematiki. Občina Cerkno je zaposlila koordinatorico, ki s sodelovanjem in ob strokovni pomoči drugih inštitucij skrbi za podporo in pomoč ranljivim skupinam na območju občine. V sklopu projekta je bilo v mesecu marcu izvedeno tudi prvo predavanje za starše z naslovom Govoru in jeziku naproti predavatelja Benjamina Vogriča, drugo predavanje pa bo v aprilu z naslovom Izštekani najstniki in starši, ki štekajo predavateljev Leonide in Alberta Mrgole. Objavljen je bil tudi poziv za predlaganje kandidatov v komisijo za mladinska vprašanja, ki bo mladim omogočalo aktivno udeležbo in vplivanje na odločitve, povezane z življenjem in delom mladih v občini.


V Idriji smo čas, ko skupnostni center ni smel biti odprt, izkoristili za njegovo dokončno ureditev in opremljanje, in sedaj komaj čakamo, da prostore Pr' Golitu pokažemo javnosti. Skupnostni center si predstavljamo kot mestno dnevno sobo, v kateri so vsi dobrodošli in v kateri naj bi se vsi počutili domače in si, upajmo, malce opomogli od koronske osamljenosti.


V času epidemije je še bolj  postalo jasno, kako pomembno je zagotoviti dostopnost do ljudi, sploh tistih bolj ranljivih in tistih, ki živijo daleč stran od mestnega središča. Zato sta Občina Cerkno in Idrija kupili vsaka svoj osebni avtomobil in s tem omogočili, da bodo nekatere aktivnosti skupnostnih centrov dosegljive tudi podeželskim prebivalcem. Nova avtomobila bosta omogočala tudi izvajanje brezplačnih prevozov občanov preko platforme Prostofer in Sopotnik. Tudi v Idriji se bo letos spomladi zaposlil koordinator skupnostnega centra, ki bo skrbel, da se bo v centru stalno kaj dogajalo.


Prostore za nov center za mlade pa pravkar urejamo tudi v Logatcu. S pomočjo sredstev iz evropskega sklada jih bomo tudi opremili in pripravili na zagon dejavnosti. Medtem pa že več kot eno leto deluje »Program za mlade«, ki ga vodijo mladi prostovoljci, v večini so to študentke in študenti humanističnih ved. V ta namen smo v Občini Logatec priskrbeli in opremili prostore, v katerih se izvaja učna pomoč in druženje, skladno z razmerami. Z novimi prostori, ki bodo končani v letu 2022, bomo pridobili 300 kvadratnih metrov svetlih in sodobno opremljenih prostorov, v katerih bosta dve učilnici in prostor za družabne dejavnosti, skupaj s priročno kuhinjo.


Čeprav bodo centri delovali vsak v svoji občini in za svoje občane, bodo koordinatorji sodelovali tudi med seboj, si izmenjevali pridobljene izkušnje, spoznanja in različne možne pristope. Za koordinatorje in prostovoljce bodo organizirana različna usposabljanja, izobraževanja, tudi redna supervizija.


Naši načrti so taki, da postanejo vsi trije skupnostni centri pomembna pridobitev v svojih lokalnih skupnostih, generator številnih druženj, preživljanja skupnih trenutkov, kreativnega ustvarjanja, medgeneracijskega sodelovanja, sprejemanja drugačnosti in vključevanja vseh v življenje v skupnosti. Komaj čakamo na čas, ko bodo lahko naši centri na stežaj odprli svoja vrata in začeli z izvajanjem raznovrstnih dejavnosti, s katerimi se bo obogatilo življenje v naših krajih.



Osnovne informacije o projektu:

  • Partnerji: LAS s CILjem, Občina Cerkno, Občina Idrija, Občina Logatec, Idrijsko-Cerkljanska razvojna agencija
  • Celotna vrednost operacije: 336.573,55 EUR, od tega znašajo nepovratna sredstva 263.323,25 EUR
  • Čas izvajanja projekta: junij 2020-februar 2023
  • Cilji projekta: izboljšati kakovost življenja na podeželju (novi pristopi za izboljšanje kakovosti življenja na podeželju), aktivirati potenciale ranljivih skupin.
  • Povezava na spletno stran Evropske komisije, namenjene EKSRP https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl
  • Povezava na spletno stran PRP https://www.program-podezelja.si/sl/









Oglejte si tudi