Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Junak je tisti, ki odpadek pobere in ne odvrže

V soboto, 15. septembra, so v vseslovenski akciji Še zadnjič očistimo Slovenijo sodelovali tudi Občina Logatec, Komunalno podjetje Logatec, logaško turistično društvo, ter prostovoljci, brez katerih ne bi šlo. Na tržnici pa je potekala izmenjevalnica rabljenih predmetov.

 

Evforije prostovoljstva, ki je zajela Slovenijo v prejšnjih dveh vseslovenskih akcijah, letos ni bilo zaznati, saj se je nanjo odzvala le peščica prostovoljcev, ki pa so opravili veliko delo. Cilj letošnje čistilne akcije je bil očistiti zemljišča na Planinskem polju, neposredno pod počivališči na cesti Grčarevec-Planina. »Za to območje smo se odločili, ker predstavlja najbolj onesnažen del Planinskega polja. Tu ljudje odvržejo vse mogoče in nekateri odpadki so tu že precej dolgo. Drugače pa je Planinsko polje v relativno dobrem stanju, vendar pa nas vseeno čaka še veliko dela, da bo dobil status, ki mu kot naravnem biseru tudi pripada,« pojasni Renata Gutnik, predstavnica Občine Logatec ter koordinatorka akcije.

Sama sem se prostovoljcem pridružila proti koncu akcije, ko so ti že očistili dobršen del zadanega območja, a mi je vseeno v razmeroma kratkem času uspelo nabrati dve vreči odpadkov. Skupno so prostovoljci zbrali za celo traktorsko prikolico odpadkov, med katerimi je prednjačila plastika, veliko je bilo avtodelov, manjkal pa ni niti hladilnik. Precej žalostno je videti odpadke, ki so ležali v slojih, nekateri že povsem intergrirani v okolje in prerasli z rastlinjem, in se hkrati zavedati, da je to vse posledica malomarnega človekovega odnosa do narave. Zato toplo priporočam vsakemu posamezniku, da se kdaj pa kdaj udeleži kakšne čistilne akcije in tako na lastni koži izkusi, da je junak tisti, ki odpadek pobere in ne oni, ki jo odvrže.

Poleg čistilne akcije pa je na Tržnici Logatec potekala tudi izmenjevalnica rabljenih predmetov. Namen dogodka je bil ozaveščanje ljudi, da lahko stvari, ki jih ne potrebujejo več, raje zamenjajo oziroma podarijo, kot pa odvržejo. Dogodka se je udeležilo kar nekaj radovednežev, na razstavnih mizah pa se je znašlo precej oblačil in obutve za otroke, igrač in drugih zanimivih predmetov.

 

avtor besedila in fotografije: Nina Jerina

Oglejte si tudi