Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst

Na današnji dan je bila leta 1973 v Washingtonu podpisana Konvencija o mednarodni trgovini z ogroženimi prostoživečimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, znana pod akronimom CITES. Konec leta 2013 pa je Generalna skupščina Združenih narodov 3. marec razglasila za Svetovni dan prostoživečih živalskih in rastlinskih vrst (World Wildlife Day), s čimer je postal najpomembnejši svetovni letni dogodek, posvečen prostoživečim živalskim in rastlinskim vrstam. Letošnji svetovni dan bo potekal v znamenju teme: »Gozdovi in preživetje: ohranjanje ljudi in planeta«.

Od pojava pandemije dalje je v ospredju predvsem skrb za naše zdravje, ki pa je neizbežno povezano prav z zdravjem okolja, v katerem živimo. Do njega se vse prepogosto obnašamo brezobzirno, kot da sami ne bi bili le majhen delček njegove celote. Mogoče pa je prav pandemija tista, ki nam bo le odprla oči, saj je čas da uberemo drugačno pot.

V okviru projekta KRAS.RE.VITA, vse napore usmerjamo v izboljšanje stanja ciljnih habitatnih tipov, ki sestavljajo edinstveno območje Planinskega polja pa tudi nekaterim njihovim posebnim predstavnikom kot sta kosec, ogrožena vrsta ptice in travniška morska čebulica - cvetlica, ki jo v Sloveniji lahko vidimo cveteti edino tukaj. Med izvajanjem aktivnosti, pa žal prevečkrat opazimo odvržene smeti, ki jih po Planinskem polju pogosto naknadno raznašata še voda in veter.

Glede na to, da lepi sončni dnevi kar vabijo v naravo po nova doživetja, vas pozivamo, da med lastnim uživanjem pomagate tudi naravi. Preden se naslednjič odpravite na sprehod, tek ali pa ste si zadali osvojiti bližnji vrh, vzemite s seboj vrečko in rokavico ter poberite odpadke. Tako bo vam ljuba sprehajalna pot še lepša, narava pa spet taka kot mora biti.



Pripravila:

Nina Doles, koordinatorka projekta KRAS.RE.VITA

Notranjski muzej Postojna


Oglejte si tudi