Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

9.maja obeležili spomin na padle ruske vojne ujetnike

 

Že deveto leto zapored so se  devetega maja dopoldne na jasi v Vodicah pri Kalcah ob spomeniku ruskim ujetnikom 1914-1918 zbrali predstavniki Mednarodnega kluba slovanskih rojakov RUSLO, Občine Logatec, Združenja borcev za vrednote NOB Logatec in drugi.

Govorniki - predsednik društva RUSLO Evgenij Meleščenko, predsednica koordinacijskega odbora organizacij ruskogovorečih priseljencev v Sloveniji Evgenija Breskvar, logaški župan Berto Menard in predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Logatec Vesna Jerina – so se poklonili spominu na ruske vojne ujetnike, ki so umrli na teh prostorih v krvavih in nečloveških vojnih razmerah v prvi svetovni vojni. V svojih nagovorih niso pozabili omeniti tudi, da ravno devetega maja praznujemo Dan zmage nad fašizmom, v novejšem času pa tudi Dan Evrope.  Vsi so si bili edini v tem, da moramo spomin na te čase prenašati na bodoče rodove, katerim pa moramo zagotoviti čim boljše pogoje za življenje.

Slovesnosti se je udeležila tudi prvi sekretar veleposlaništva Rusije v Sloveniji ga. Evgenija Nefedova, ki je poudarila, da sodelovanje med obema državama, ki je vzklilo v tistih težkih časih, še vedno traja. Ob koncu nagovora je vsem zaželela:« Čistega neba, dobro zdravje in vse lepo!«.

S pesmijo nas je v minule čase popeljal harmonikar Valerij. Ruski gostitelji pa so poskrbeli za skromno pogostitev ob robu gozda. 

besedilo:Branislav Pevec
fotografija: Romana Hribar

Oglejte si tudi