Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C

KERAMIČNI EKSPERIMENTI RAKU IN OBVARA

##VIEWS##
Organizator: JSKD Logatec in UTŽO Logatec
Kontaktni podatki organizatorja: Javni Sklad Rs Za Kulturne Dejavnosti Območna Izpostava Logatec, oi.logatec@jskd.si, (01) 759 17 40.
Vstopnina: Vstop prost
Razstava je podaljšana do 19.9.2019



RAKU je tip keramike, ki omogoča ogromno kreativnega ustvarjanja in eksperimentiranja s tehnologijo. Gre za tradicionalno japonsko tehniko  žganja keramičnih izdelkov na temperaturah 900 - 1000°c. Obdani so s posebno glazuro, ki je ravno tako žgana na enaki temperaturi. Ko se glazura raztali, izdelke še žareče s posebnimi kleščami vzamemo iz peči, in jih podvržemo prisilnemu ohlajanju. Damo jih v lesne oblance ali kakšno drugo organsko snov in jih prepustimo vplivu ognja in dima. Rezultati so delno predvidljivi, vselej pa oksidacija v peči in redukcija pri ohlajanju prineseta nepričakovane efekte na površini izdelkov, ki se odražajo v razpokanosti, črninah in različnih odtenkih in sijaju glazirane površine.

 

OBVARA je stara baltska tehnika drugega žganja keramike, kjer pa ne delamo z glazurami. Dekorativni zaščitni sloj na površini izdelkov dosežemo s potapljanjem na 1000 °c segretega keramičnega izdelka v posebno fermentirano mešanico in takojšnjem ohlajanju v vodi.

Oglejte si tudi