Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Uspešni pri koriščenju nepovratnih sredstev

Log - Dragomer, februar 2021 – Občina Log - Dragomer je bila v letu 2020 izjemno uspešna pri črpanju nepovratnih sredstev. Realizacija je bila kar 99 odstotna, rezultati pa so vidni tudi na terenu, saj je zgrajenih že 6 kilometrov kanalizacijskih cevi.
Doslej največji investicijski projekt Občine Log - Dragomer, gradnja kanalizacije in čistilne naprave, poteka kot po maslu. Kljub prilagoditvam in ukrepom, ki jih je prinesla epidemija COVID-19, so izvajalci z deli napredovali po zastavljenem terminskem planu. »Z vidika finančne realizacije je bil konec leta 2020 znesek realizacije v višini 1.451.359 evrov brez ddv, kar predstavlja 15 odstotno finančno realizacijo celotnega projekta. Ta po ponudbi znaša 9.797.990 evrov brez ddv,« so povedali v Občinski upravi. Dodali so, da so na Ministrstvo za okolje in prostor oddali zahtevke za vse že plačane začasne situacije in do konca lanskega leta počrpali 833.226 evrov evropskih sredstev. Glede na terminski načrt črpanja sredstev, ki je opredeljen v sofinancerski pogodbi z ministrstvom, je bila lanskoletna realizacija črpanja nepovratnih sredstev kar 99 odstotna.


Na Logu nadaljevanje del krojile vremenske razmere
Gradnja vakuumske kanalizacije na Logu se je zaradi neustreznih vremenskih razmer ustavila. Izvajalec zaradi nizkih temperatur in obilice deževja ni mogel variti cevi za vakuumsko kanalizacijo. Dela naj bi se na območju Kačje vasi in Jordanovega kota nadaljevala marca. V Kačji vasi bodo ob vakuumski kanalizaciji sočasno gradili plinovod in razvod kabelskega omrežja podjetja T2, v Jordanovem kotu pa bodo polagali cevi za zemeljski plin. Kot so dodali na Občinski upravi, se bodo načrtovana dela iz februarja nekoliko premaknila v marec 2021. Zamik sicer ni presenečenje, saj so na Občini računali, da se bo dinamika del v zimskem času zaradi neugodnih vremenskih razmer za gradnjo upočasnila.
Kljub temu pa gradbišče na Logu ni popolnoma samevalo, izvajalec Hidrotehnik je namreč v februarju izvedel prestavitev vodovoda. »Zaradi vzdrževanja novo izvedene vakuumske kanalizacije je bilo treba prestaviti cca. 140 m vodovoda in obnoviti 12 kom vodovodnih hišnih priključkov za potrebe stanovalcev Aljaževe ceste,« so nam povedali na Občini.


V Dragomerju dela potekala na več gradbiščih

Izvajalci Komunalnih gradenj so v februarju nadaljevali s polaganjem grobega asfalta, tega so izvedli na delu Lepe poti (od hišne številke 4 do hišne številke 20) ter delu ceste Na Grivi (Na Grivi 28 do križišča ob Dragomerški cesti 41). Nadaljevala se je tudi gradnja kanalizacije, najbolj aktivno je bilo na cesti Ob gozdu ter Stari cesti. »V februarju 2021 se zaključuje gradnja kanalizacije Ob gozdu od HŠ 8 do HŠ 9 in na Stari cesti od HŠ 3 do HŠ 17. V marcu se bo nadaljevala gradnja na cesti Ob gozdu od HŠ 2 do HŠ 7, na delu Stare ceste od HŠ 58 do HŠ 55 in Lepi poti ter od balinišča, mimo vrtca proti regionalni cesti, nato pa naj bi zgradili še manjkajoče odseke ob regionalki,« smo še izvedeli.
Medtem je na lokaciji čistilne naprave še naprej precej mirno, saj na območju poteka polletna konsolidacija temeljnih tal. Delavci Trgograda so tako v februarju izvedli meritve predobremenilnega nasipa in pripravo tehnologije izvedbe betonskih del. V drugi polovici februarja naj bi predobremenilni nasip začeli odstranjevati. Po odstranitvi nasipa je v marcu predvideno planiranje terena ter nadaljevanje izvedbe zaščite gradbene jame z zagatnicami. Začetek izvedbe betonskih del na objektih čistilne naprave je načrtovana v drugi polovici meseca marca 2021.


V. L.
Foto: Občinska uprava
...

Oglejte si tudi