Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Umetnost za starejše pomeni dostojanstvo

To je bila ena izmed misli prof. dr. Ane Kranjc, predsednice SUTŽO (Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje), ki jo je povedala v uvodnem govoru  5. mednarodnega festivala znanja in kulture starejših 25. aprila v Kulturnem domu  Franca Bernika v Domžalah. Zelo se nas je dotaknilo to uvodno predavanje prof. Kranjc, ki je poudarila, da se moramo starejši boriti za to, da se obravnavanje nas samih v družbi spremeni. Zato moramo vstopati v javni prostor, sodelovati na razstavah, predstavljati rezultate raziskav, svoje dosežke. V tretjem življenjskem obdobju se ukvarjamo s tistim, kar nam je všeč, gojimo amatersko kulturo. Na ta način se osebnostno razvijamo in krepimo samozavest. Ne smemo biti družbeno izločeni. Marsikaj lahko spremenimo preko kulture in umetnosti, ki ju ne moremo ločiti od izobraževanja. Včasih je bilo izobraževanje povezano z delom, znanje je pomenilo delo. Danes pa se zavedamo, da je umetnost – amaterska in profesionalna – pomembna za naše življenje.
Tudi predstavnica ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ga. Katja Dovžak je poudarila, da je skrb za starejše vse bolj v ospredju. Zakon o izobraževanju odraslih zavezuje občine, da sprejmejo letne programe izobraževanja odraslih. Vseživljenjsko učenje je pomembno za varnost in socialno zaščito tako zaposlenih kot tudi upokojenih.

Na povabilo Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje je v dopoldanskem in popoldanskem delu aktivno sodelovalo tudi naše društvo DVIG UTŽO. Člani DVIG so se v velikem številu udeležili festivala. Dopoldan so predstavnice Alenka Logar Pleško, Dragica Krašovec in Nika Gams predstavile delovanje društva, nastajanje revije Pogovori z občani od zamisli do izvedbe ter nekaj odlomkov iz že izdanih revij. Popoldan pa je gospa Alenka Logar Pleško sodelovala v razpravi o naslovni  temi posveta Starejši, učenje, umetnost s predstavitvijo našega bralnega krožka. Ostali razpravljavci  ob okrogli mizi  so bili prof. dr. Robi Kroflič, mag. Miran Erič, Lučka Šičarov (mentorica za keramiko) in Meta Kutin (mentorica za urbano arhitekturo). Pogovor je vodila dr. Dušana Findeisen. V popoldanskem delu je potekal strokovni posvet. Častni pokrovitelj festivala je bil predsednik RS Borut Pahor.

 

Nika Gams, Društvo DVIG

Oglejte si tudi