Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Voda: vodni viri življenja v naši občini

Vabimo krajane, da nam pripovedujejo z besedo ali fotografijo o vodnih virih v naši občini, ki so jih nekoč uporabljali sami ali njihovi pradedki in babice.

Vsi, ki že kar dolgo živimo v teh krajih, se še živo spominjamo zadreg, ki smo jih doživljali, ko je bila dobava vode nenadoma prekinjena in to kar za veliko ur. Delo doma je zastalo, vzeli smo kanglico in se odpravili do prvega vira vode, kjer smo se lahko oskrbeli vsaj za najnujnejše. Ti viri so bila korita za napajanje, ki jih še sedaj lahko vidimo v Dragomerju in na Lukovici. Žal v nekatere voda več ne priteka ali pa korit sploh ni več videti. Staroselci, ki so ta korita naredili, so vodo vanje speljali iz izvirov na hribu. Nekateri so to vodo napeljali v hiše in imeli lasten vodovod. Seveda to ni bilo preprosto. Treba je bilo narediti zajetje in speljati cevi v dolino.
Danes se v naši občini lahko pohvalimo z urejenim javnim vodovodom in zdravo pitno vodo, rešena je tudi problematika občasnega pomanjkanja vode v višje ležečih hišah. In ker imamo tako urejeno oskrbo s kakovostno pitno vodo, radi pozabimo na to, da to ni nekaj samoumevnega, da moramo ravnati z vodo z velikim spoštovanjem in odgovornostjo in se kolikor je le mogoče spominjati številnih vodnih virov, ki so jih uporabljali naši predniki. Zato je prav, da ne pozabimo védenja staroselcev o lokacijah vodnih virov in na ves nekdanji trud krajanov, ki so naredili mala vodna zajetja. Njihovo delo je pomemben del zgodovine naših naselij. Pa ne le to. Voda je najbolj dragocena dobrina, trenutno je imamo resda dovolj, kaj nam prinaša prihodnost, ne vemo. Lahko pride tudi čas, ko bodo naši potomci  ponovno odvisni tudi od nekdanjih vodnih virov.  

V društvu DVIG želimo ohraniti spomin na te čase in obuditi zgodbe o gradnjah in uporabi teh lokalnih zajetij in vodovodov. Vabimo krajane, ki še uporabljajo svoje vodne vire, ali se tega spominjajo, so morda imeli svoj vodovod ali pa imajo shranjeno tudi kakšno sliko, da nam o tem kaj povedo. Z vašo pomočjo bi radi vodne vire predstavili tudi mlajšim generacijam.

 

Prosimo, da nam pišete na e-naslov dvig@iold.si ali pokličete 031 643 228 (Nika Gams).

Oglejte si tudi