Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Priznanje Emiliji Erbežnik

Emilija Erbežnik iz Dragomerja je prejela priznanje ACS za promocijo učenja in znanja odraslih.

Nacionalna priznanja Andragoški center Slovenije (ACS) podeljuje navdihujočim primerom vseživljenjskega učenja, ki spodbujajo najširšo javnost. Kot zgled ponuja posameznike, skupine in ustanove, ki v učenje in izobraževanje veliko vlagajo in zato dosegajo tudi uspehe. Z znanjem spreminjajo sebe, osebno rastejo, si zboljšujejo položaj in pozitivno vplivajo na svojo okolico – bližnje, soseščino, skupnost in celotno družbo.


Na letošnjem svečanem odprtju že 23. Tedna vseživljenjskega učenja 11. maja v Šmarju pri Jelšah je priznanje ACS prejela tudi naša krajanka Milka, in sicer »za vztrajno vlaganje v lastni razvoj kot temelj za ustvarjalno sodelovanje in druženje na vseh področjih«. Ta stavek ne razkriva leta obiskovanja slikarskih in drugih tečajev, ne razkriva leta odrekanj, da je lahko dosegala svoje srčne želje, ne predstavlja vseh njenih učiteljev in učencev, ki so jo v osmih desetletjih izoblikovali v osebo, kot jo poznamo danes. Že v aktivnem življenjskem obdobju se je pripravljala, da bo lahko eksplodirala v tretjem. Po upokojitvi je zaživela življenje, kakor si je vedno želela. Težko je reči, ali je slikarka, pevka, ali vrtnarka. Pravi, da ima njiva prednost. Vso hrano si pridela sama, tudi za zimo, dovolj jo je tudi za sorodnike in sosede. Kadar ni na njivi, s petjem in slikanjem aktivno posega v zaspano lokalno okolje s pevskimi nastopi in slikarskimi razstavami, z organizacijo razstav in delavnic, aranžiranjem prostora ob različnih dogodkih, darovanjem svojih slik, učenjem vseh generacij. Več kot dvajset let prepeva v mešanem pevskem zboru društva invalidov Vrhnika, več kot dvajset let je pela v mešanem pevskem zboru Dragomer in zbrala več kot 700 nastopov po celem svetu. Trenutno še največ nastopa z družinskim vokalnim triom. Slikanje je le morda njena največja ljubezen. Še vedno se uči, obiskuje mentorje, slikarske delavnice, ekstempore… Njena radovednost jo preko različnih tečajev (šiviljski, slikanje in risanje, kaligrafija, oblikovanje gline, igranje na citre, računalništvo, angleški jezik …) kot učenko in/ali učiteljico vodi do polnovrednih odnosov z ljudmi in prav ti znajo biti resnični motiv za vse njeno udejstvovanje. Rada je v družbi, pravi skromno. Družba pa je zaradi nje gotovo boljša.

Z Emilijo so priznanja ACS 2017 prejeli še:

  • Minka Kočevar, profesorica iz Dragomlje vasi, ki dokazuje, da NPK včasih pomeni več kot tri diplome.
  • Darja Smrkolj, upokojenka iz Zagorja ob Savi, ki se celo življenje spopada s predsodki, a je v zadnjih 5 letih opravila več kot 500 ur učenja. 
  • Interdisciplinarna delovna skupina planinstvo za invalide/osebe s posebnimi potrebami je skupina strokovnjakov, ki odpira možnosti za invalide, da užijejo naravo, gibanje in druženje.
  • Občina Ajdovščina, ki razvoj občine razume kot razvoj vseh svojih delov, zato v sodelovanje vključuje vse svoje deležnike in prebivalce.

V obdobju 1997–2018 je ACS podelil 213 priznanj, zgodbe pa ovekovečil s kratkimi portreti. Dobitniki, tudi letošnji, so s sliko in besedo predstavljeni na spletni strani http://tvu.acs.si/priznanja/dobitniki/.

Darijan Novak, foto: Marko Samec

Oglejte si tudi