Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Po poteh jamskega medveda

Člani OZVVS Log - Dragomer smo se drugo septembrsko soboto v prelepem sončnem jutru podali na ogled očem skrite naravne lepote. Po krajšem kramljanju in krepčanju nas je avtobus popeljal po primorski avtocesti. Na  izvozu Unec smo zapustili avtocesto in se odpeljali proti Cerknici in naprej do Bloške Police. Panoramsko smo si ogledali Cerkniško polje in v daljavi nas je mogočno pozdravljal Snežnik. Vožnjo smo nadaljevali do Loža, kjer pa so nas oznake za Križno jamo kaj hitro usmerile na vzporedno makadamsko cesto, ki se je postopoma spuščala skozi gozd do parkirišča pred vhodom v jamo.
Vodniki so nas opremili z baterijskimi svetilkami in preobuli v gumijaste škornje. Podali smo se na enourni obisk jame. Že po prvih sto metrih ni bilo več svetlobe, zato smo raziskovali naprej s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer smo si kot izjemno znamenitost ogledali razstavljene kosti jamskih medvedov, ki so nekdaj tukaj domovali. Pot smo nadaljevali po rovu do prvega jezera in se potem v dveh skupinah tudi zapeljali po njem. 10-minutna vožnja in lepote jame še s te perspektive sta nas popolnoma očarali. Enkratno doživetje!

Po izkrcanju smo se počasi po isti poti vračali proti izhodu, medtem pa je vodič slikovito pripovedoval in kazal vse znamenitosti jame. Križna jama je namreč svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, skupaj jih je 22, ima pa tudi izjemno najdišče kosti jamskih medvedov. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8 stopinj Celzija. Jama odvaja vodo z južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Polni vtisov iz podzemlja smo se odpeljali do Podskrajnika, kjer nas je že čakalo bogato kosilo v gostišču En Krajcar. S polnimi želodčki smo lažje kramljali in razpravljali, kako je bilo, kaj je in kaj bo! V nečem smo si pa bili vsi enotni; da nas predsednik drugo leto spet pelje v kak zanimiv kraj.


Inka

 

 

Oglejte si tudi