Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

KUD Kosec – Pomoč pri pridelovanju domače kvalitetne hrane

Za nami je malce muhasta pomlad, ki je marsikateremu vrtnarju pomešala štrene. Dobra novica je, da je še čas za setev in presajanje. Vreme je bilo naklonjeno zamudnikom, tisti, ki so hoteli prehiteti naravo, morajo pa za kazen ponovno sejati. Torej bomo sejali vse, saj je še čas, glede na vremenske razmere. Sejati moramo dobro seme, torej seme, ki ni plesnivo in bolno. Le tako bodo vzklile zdrave in nepoškodovane rastlinice.
Najprej bi izvedli setev neposredno na grede, na primer: solata, redkvica, radič solatnik, špinača, grah, bob. Za slednjega na hitro naredimo jamice in damo veliko zrnje boba v zemljo. On ima rad hladno vreme, hitro bo razvil steblo in kasneje naredil velike dolge stroke. Jemo lahko surove bobke ali pa ga skuhamo, saj je odličen.
V tem času posadimo tudi grah, nizkega in visokega.
Ker smo željni sveže solate, bomo posejali berivko skupaj z rdečo redkvico. Redkvica hitreje naredi lepo rdečo belo glavico, ki jo izpulimo in pojemo. Na ta način bo imela solata več prostora za svojo rast. Teh rastlin ni treba presajati.
Sedaj pa smo pri semenih, ki jih bomo posejali v setveni plato ali v kakšno drugo posodico. Semena zelja, ohrovta, nadzemne kolerabice so okrogla in velika do 3 mm. Ta semena potisnemo v zemljo do trikratne debelosti, dobro zalijemo in v nekaj dneh se bodo pokazale mlade nežne rastlinice. Ko bodo dobile prve listke na visoki nogi in ko bodo listki veliki 2 cm, jih bomo presadili. Rastlinice damo iz setvenega lončka s pomočjo palčke v večji lonček. Ko bo sadika zelja, ohrovta in kolerabice močna in velika okrog 10 cm, jo bomo presadili na stalno mesto.
Tukaj bi omenila tudi por, saj je zelo hvaležna rastlina in uporabna za veliko jedi. Por ima drobno črno seme. Posejemo ga v vrsto, zrastle bodo zelo tanke dolge bilke, visoke skoraj do 10 cm, a debelina ne bo večja od 1 mm. Te tanke porčke bomo lahko direktno posadili v luknjico. Ob strani luknjice bodo njihove dolge koreninice, h katerim bomo pritisnili zemljo. Por dolgo časa raste v višino in debelino. Domači por zraste do 70 cm višine, ostali ne zrastejo tako visoko, a so bolj debeli. Uporabljamo ga lahko vse leto.
Posejemo še paradižnik in papriko, ki hitro skalita. Ko so rastlinice velike okrog 7 cm, jih presadimo v druge lončke, ko bodo že odrasle pa na stalno mesto.
Ne pozabimo niti na nizki in visoki fižol. Fižol ima velika zrnja, njegova rastlina je nizka grmičasta ali visoka. Seveda je pomembno, da vemo, ali ima stročje za jesti ali je samo za suho zrnje. Posadimo tistega, ki ga imamo raje. Visokemu fižolu moramo dati količke, morda kar tri skupaj. V jamico damo po tri zrnja, vendar pozor: če bo zemlja predolgo hladna in mokra, nam zna seme propasti.
Korenovke posejemo čim prej, saj potrebujejo dolgo časa za svojo rast. Za vzklitje potrebuje korenje in peteršilj približno 3 tedne, rdečo pesa pa vznikne hitreje. Lahko jo tudi presadimo.
Dišavnice in zelišča, brez katerih ne gre v naši kuhinji, so: šetraj, timijan, bazilika, majaron in še mnogo drugih. Njihova semena so zelo drobna, zato jih na tanko in preveč gosto posejemo v zabojček. V dobro zemljo ga samo potisnemo in dobro zalijemo. Na te rastlinice čakamo 14 dni do tri tedne. Kasneje jih prepikiramo v večje posode, ko je dovolj toplo, pa jih presedamo na stalno mesto. Ker so te rastline dišavnice imajo tudi moč proti škodljivcem, zato jih sadimo med druge rastline.
Vsak vrt potrebuje tudi cvetlice za barvitost in pomoč rastlinam pri škodljivcih, zato bomo posejali ognjič, tagetes, kapucinke 
Za zamudnike je se čas, da posadimo rdeči in rumeni čebulček, pa naj bo podolgovat ali okrogel. Ravno tako je še čas za spomladanski česen. Čeprav je velika noč mimo, pa lahko zasadimo tudi hren. Tukaj imamo pa še krompir, saj smo znani krompirjevci. Posebno radi imamo kifeljčka v obliki kiflja.
Semen in gomoljev je veliko, zato dobro premislimo, koliko imamo prostora na našem vrtu, lončku ali na balkonu. Za vsem tem stoji dobro seme, dobra zemlja, zalivanje, toplota in pridne rokice.
V duhu medsebojnega sodelovanja in pomoči pri pridelovanju domače in kvalitetne zelenjave vas v imenu KUD Kosec vabim na zelemenjalni dogodek Flancarija, ki se bo odvijal na igrišču ob stavbi občine Log -Dragomer (stari vrtec), v torek, 11. 5., ob 17. uri. Dogodek se bo odvijal le v primeru, da bo to dopuščala epidemiološka slika. Spremljajte FB stran KUD Kosec in občinsko spletno stran, kjer bomo kak dan pred dogodkom potrdili izvedbo.
KUD Kosec

Mojca Premus – zeliščna sekcija
Metka Maček, zeliščarka

Oglejte si tudi