Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Društvo DVIG v maju

V naši univerzi za tretje življenjsko obdobje smo bili maja še zelo aktivni: potekali so tečaji francoščine, angleščine (prva skupina) in fotografije; izdali smo četrto številko revije Pogovori z občani, organizirali smo prireditev v okviru Tedna vseživljenjskega učenja – srečanje mentorjev, članov upravnega in nadzornega odbora ter piscev intervjujev ob izidu četrte številke revije Pogovori z občani. Študentje angleščine pa smo se sedem dni potepali po Škotski. Vendar se naše delo ni končalo, za člane in bralce Pogovorov pripravljamo presenečenje, rezervirajte si večer, 11. julija.

Olga Drofenik

DVIG-govi študentje angleščine na Škotskem

Teden dni v maju smo spoznavali Škotsko in ob tem preverjali svoje znanje angleščine. Pred odhodom smo osvežili znanje o škotski zgodovini in vsak je naštudiral eno od znamenitosti, ki smo jih vključili v program potovanja, seveda vse v angleščini. Na Škotskem je vsak od nas opravljal tudi vlogo vodiča. 
Z najetim kombijem za 9 oseb smo potovali od Edinburga do Forchabersa v Škotskem višavju in nazaj. Prvi in drugi dan smo se potepali po Edinburgu v toplem večeru in sončnem dnevu. Naslednje jutro smo nadaljevali pot do Falkirškega kolesa. To je vrteče kolo, s katerim spuščajo in dvigajo ladje. Višinska razlika med kanali je 24 m. To je tehničen dosežek, dvig ali spust kolo opravi samo z uporabo teže in minimalno porabo energije. Kolo je odprla kraljica leta 2002. Naprava omogoča ponovno uporabo kanala med Glasgowom in Edinburgom. Ogledali smo si še mogočni grad Stirling, kjer so kronali škotske kralje, in palačo Scone, nekdanji samostan in kraljevo rezidenco. Četrti dan smo se v destilarni Edradour naučili, kako so nekoč in še danes proizvajajo viski, in tudi to, kako ga pravilno pijemo. Ogledali smo si še grada Blair Athol in Balmoral v osrčju Škotskega višavja, kamor prihaja angleška kraljica prvi teden v avgustu. Peti dan smo v Forchabersu opazovali škotske višavske igre: tekmovanje otrok od 4. leta naprej v škotskem državnem plesu, koncerte dudarjev, metanje hlodov in uteži ter lov psov na plišasto lisico. Na poti v pristaniško mesto Oban smo se ustavili še v mestu Fort Augustus, kjer smo opazovali dvigovanje ladij z nižjega na višje ležeče jezero – ta kanal povezuje Severno morje z Atlantikom. Šesti dan nam jo je zagodlo vreme. Zato smo si lahko ogledali le prestolnico otoka Mulla, ogledu otočka Ione, od koder se je širilo krščanstvo in kjer so pokopavali kralje, ter vožnji okoli otočka z ladjico pa smo se morali odpovedati. Sedmi dan smo se sprehajali po prekrasnem cvetočem parku okoli gradu Inverary, občudovali največje sladkovodno jezero Loch Lomond, ustavili smo se v eni najlepših vasic Luss in pripotovali v Glasgow. Zadnje dopoldne smo preživeli v Glasgowu.

Program potovanja in vse rezervacije smo pripravili sami, največ je naredila Irena, ko je odpovedalo naše znanje informacijske tehnologije, je vskočil mladi Miha, šoferski izpit z vožnjo po Škotski pa je z odliko opravil študent angleščine Miha. Čez 2 leti se bomo odpravili na Irsko.   

 

Študentje angleščine pri mentorici Olgi

 

 

Oglejte si tudi