Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

12. tradicionalno peš romanje k Pavlu na Vrhniko

Prijateljice in prijatelji Jakobove poti iz Župnije Brezovica in iz Ljubljane ter okolice se od leta 2008 dalje vsako leto zadnjo nedeljo v januarju ob 12. uri zberemo na Brezovici, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika, v kateri vsako leto vidimo kaj novega. Prepredlansko leto so bile nove orgle, predlani nov ambon in nova oltarna miza z relikvijami blaženega Alojzija Grozdeta, lani obnovljen oltar na levi strani ter res posrečena točkovna osvetljava notranjosti cerkve, ki še posebej poudari bisere kulturne dediščine, letos pa prenovljen oltar še na desni strani, nova streha, nova okna, nove spovednice in zakristija ter še mnogo drugih novosti v in okoli cerkve. Tudi zato je ta cerkev postala romarsko svetišče. Z domačim župnikom Jožefom Pojetom smo zmolili Angel gospodov, prejeli romarski blagoslov, potem pa smo se odpravili peš po Ašičevi poti, k svetem Pavlu na Vrhniko. Hodili smo tri ure, večinoma po trasi nekdanje vrhniške železniške proge in se pogovarjali med seboj. Med potjo pa smo zmolili tudi rožni venec. Na Lesnem Brdu nas je prijetno presenetil sosed ob poti, saj nam je pripravil okrepčilo. Na Vrhniki nas je najprej razveselil na novo odprta in urejena pot na trasi nekdanje proge pred Osnovno šolo Antona Martina Slomška, kjer je postavljena tudi zgodovina o nekdanji železnici med Brezovico in Vrhniko.

Pred cerkvijo na Vrhniki so nas pričakale domačinke in domačini z vročim čajem, kuhanim vinom, ocvirkovko in pecivom. Peš romarkam in romarjem iz Borovnice, Brezovice, Horjula, Iga, Logatca, Ljubljane, Preserij, Rovt, Tomišlja, Zaplane, Žirov in iz drugih krajev so se pridružili še mnogi, ki so se pripeljali na Vrhniko s svojimi vozili, tako da po končanem srečanju ni ostal nihče brez prevoza nazaj. Nekateri pa so poromali peš tudi proti domu. Podobno kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se zaradi tovrstnih romanj med seboj bolj poznamo tudi v sosednjnih krajih Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že prejšnja stoletja romali in občudovali lepote sosednjih župnij, tudi že naši predniki.

Letos je slovesno mašo daroval g. Erik Švigelj, mašnik Župnije Kranj - Zlato polje, ob somaševanju duhovnika Mohorja Rihtariča iz domače župnije. Med mašo smo se zahvalili Bogu za lepo duhovno doživetje. Ob izhodu pa smo prejeli tudi spominske podobice. In če ne prej, na veselo romarsko snidenje, ki bo spet na Vrhniki zadnjo nedeljo v januarju 2020!

 

 

Zapisal Drago Stanovnik

Oglejte si tudi