Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Vtisi iz Malezije

4000. Toliko šolarjev iz več kot 50 držav se je zbralo junija na doslej največjem dogodku World Scholar’s Cup Global round 2018 v Maleziji, v Kuala Lumpurju. To je tekmovanje iz znanja za mlade od 10 do 18 let, ki poteka v angleščini že enajsto leto zapored.
Tudi Osnovna šola Danile Kumar je sodelovala. 21 učencev med tisočero množico drugih. Bilo je enkratno. Neponovljivo. Nepozabno. Sodelovali so v debatah, reševali test Scholar's Challenge, s skupnimi močmi izbirali pravilne odgovore pri kvizu Scholar's Bowl, enemu izmed učencev, Benjaminu, pa se je s svojim edinstvenim slogom pisanja, začinjenim s stilno-retoričnimi figurami, v kategoriji argumentativnega eseja med več kot 2000 tekmovalci njegove starostne skupine uspelo zavihteti na 16. mesto. Pri debatah so se med učenci med drugim kresala mnenja o prednostih in slabostih uporabe socialnih omrežij v diplomaciji. Test Scholar’s challenge in kviz Scholar’s Bowl sta preverila njihovo znanje s šestih različnih področij (zgodovine, umetnosti in glasbe, književnosti, naravoslovja, družboslovja in področja medčloveških odnosov). Interdisciplinarna vprašanja so od učencev zahtevala dobro poznavanje kurikula ter urno, a poglobljeno kritično razmišljanje. Bili so zelo dobro pripravljeni in dosegli odlične rezultate.

Tina S., ki že več let spremlja napredek svojih hčerk, hvaležno pravi: »World Scholar's Cup je nekaj najdragocenejšega na svetu, kar se jima je lahko zgodilo. Z udeležbo pri interesni dejavnosti in na tekmovanjih sta dobili širok pregled nad političnimi, socialnimi, ekonomskimi in svetovnimi pogledi oziroma nazori. Otroci se ukvarjajo s humanitarno problematiko in z realnimi problemi. S tem povezujejo svet in ga izboljšujejo.« Ko je učenka Gaia govorila z ustanoviteljem tekmovanja Danielom Berdichevskyjem, je odvrnil, da mora »nasploh pohvaliti Slovenijo in Osnovno šolo Danile Kumar, kjer je letos potekalo že četrto regijsko tekmovanje in kamor se vselej rad vrača". Tudi on je prepričan: »Učenje javnega nastopanja, hitrega odzivanja v debatah, hkrati pa biti odprt za druženje z novimi ljudmi, vse to so veščine, ki bodo vsakemu od vas v življenju še kako prišle prav.« Kljub vsemu je pri celotnem dogodku zelo pomembno tudi, da učenci odkrivajo nove kulture. 


Del dogodka je sejem, na katerem se lahko predstavi vsaka država. Slovenska stojnica je bila zaradi močne podpore donatorjev (organizacije STO, društva KUD Kosec, Nogometne zveze Slovenije, podjetij E. Leclerc, Žito, Fructal, Lucifer in Dobrote Dolenjske) najbolje založena. Učenci so se na predstavitev Slovenije, njenih dobrot, izdelkov in simbolov (kot je npr. gorenjski nagelj) dodobra pripravili in k stojnici privabili trume obiskovalcev. Hvaležni smo, da smo s pomočjo društev lahko predstavili bogato kulturno izročilo naše države. Hkrati smo udeležence dogodka navdušili tudi z multikulturno točko z naslovom Vtisi iz Ljubljane, ki so jo učenci s pomočjo mentorjev povečini sestavili sami.


Najpomembnejše stvari v našem življenju niso materialistične narave. World Scholar's Cup to potrjuje. »Ni važno, koliko medalj ste osvojili. Prejeti pokal je krasno, toda tisto, kar zares nosi težo, je izkušnja. Vse znanje, ki ste ga osvojili čez celo leto, delovne navade, ki ste jih utrdili, ter novi prijatelji, ki ste jih spoznali na poti. To bo v vašem spominu ostalo za vedno in tega vam nihče ne more vzeti,« smo z govorom na poti na letališče zaključili naše druženje. Benjamin še pove, da bo ekipi World Scholar’s Cup večno hvaležen, da za mlade organizira tovrstne dogodke. Ceni tudi trud svoje osnovne šole, ki učencem omogoča dodatno pridobivanje novih znanj, veščin in izkušenj. Zasluge za to gredo nedvomno donatorjem (podjetjem Eles, JP Vodovod - Kanalizacija, DRI, Efaflex, EPPS in Mestni občini Ljubljana), mentorjem, ki celo leto predano skrbijo za mlade nadobudneže: Petri Cerar, Anji Dežman, Klemnu Strmljanu, Niku Arcetu in Katarini Lovenjak, pomočnici ravnateljice mag. Ireni Šteblaj, ravnateljici Osnovne šole Danile Kumar mag. Mojci Mihelič in staršem, ki nas podpirajo. Nekaj pa ostaja dejstvo – vsi omenjeni to počnemo z največjim zadovoljstvom, saj je takšne generacije otrok, ki tako trdo delajo, lepo sodelujejo in vzorno zastopajo našo državo in prestolnico veselje podpirati.

Oglejte si tudi