Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Januarsko povabilo na Jakobove, Cankarjeve, Ašičeve in Stanetove poti

V kronikah in drugih zapisih lahko preberemo, da so si v po novoletnem času, ko narava še počiva,  tudi že naši predniki, lahko vzeli več časa za medsebojna srečanja, spoznavanja,  povezovanja, gradnjo zaupanja in krepitve sodelovanja na vseh področjih. Tako so si prizadevali tudi za izboljšanje varnih poti, ki so tudi še danes uporabne na lasten ali motorni pogon.

 Okoli 17. januarja, ko goduje sveti Anton Puščavnik in je žegnanje na Brezovici, so prihajali na Brezovico in okoli 25. januarja, se spominjamo spreobrnjenja svetega Pavla in je žegnanje na Vrhniki. Za tovrstna druženja so izkoristili tudi brezovški in vrhniški praznik.

To lepo navado peš romanja iz Brezovice na Vrhniko, na zadnjo januarsko nedeljo smo leta 2008, na pobudo sedaj že pokojnega Staneta Kvaternika iz Dragomerja, spet obudili in jo vsako leto ohranjamo. Hodimo tri ure in večinoma po stranskih poteh. Nekje so Cankarjeve, drugod Jakobove, vse skupaj pa Ašičeve. Iz Brezovice na Vrhniko in iz Brezovice na Dobrovo pa je tudi Stanetova.

Po ustanovitvi sedanjih občin smo na pobudo že pokojnega dr. Lojzeta Gosarja iz Lukovice,  pospešili sodelovanje med vsemi občinami porečja Ljubljanice. Tako nam je uspelo tudi s pomočjo RRA LUR, narediti poleg skupnih osnov za črpanje evropskih sredstev, tudi mrežo kolesarskih poti, ki pa na večini odsekov ne morejo biti samo za kolesarje in so zato imenovane večnamenske, dovozne, servisne, obvozne, varnejše poti, poimenovane tudi Ašičeve poti, označene z rumeno zelenimi markacijami. Te povezujejo med seboj naselja.

Stanje teh poti pa je povsod najprej in najbolj odvisno od lastnikov in mejašev. Idealno pa bi bilo, da bi imel vsak res varno pot od svojega doma do vseh skupnih domov in v sosednja naselja. Ob tem zaslužita za delo na tem področju Občini Log –Dragomer in Vrhnika vse pohvale.

Saj je z urejenimi varnimi potmi in bližnjicami naša lokalna skupnost in tudi Domovina Slovenija še bolj prijazna in varna za vse, brez izjeme.

To, da delamo bojši svet pa je tudi naša skupna želja in iskrena hvala tudi za vaše sodelovanje.


O Antonu Puščavniku: https://katoliska-cerkev.si/sv-anton-puscavnik

O Pavlovem spreobrnjenju: https://svetniki.org/spreobrnitev-apostola-pavla-spomin/

Na Vrhniko leta 2020: https://www.mojaobcina.si/log-dragomer/novice/12-tradicionalno-pes-romanje-k-pavlu-na-vrhniko.html

Ašičeve poti: https://www.dnevnik.si/215008

Vnanje Gorice, 16.1.2023

 

Drago Stanovnik, ODPMD Brezovica (051 344 688)

 

Oglejte si tudi