Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Vloga moškega v družini

Na začetku novembra obeležujemo mednarodni dan moških, ki je namenjen prepoznavi in proslavitvi kulturnih, političnih in družbenoekonomskih dosežkov moških, spoznavanju pozitivne vloge moških pri razvoju družin, skupnosti in civilizaciji ter krepitvi enakosti med spoloma. V Društvu DVIG smo mednarodni dan proslavili 30. novembra s predavanjem Vloga moškega v družini, ki ga je vodil mag. zakonske in družinske terapije, dipl. pedagog in andragog Luka Vižintin (https://terapija-vizintin.si/).

Predavatelj nam je na začetku predstavil nekatere razlike med moškimi in ženskami v možganskem in hormonskem delovanju ter čutenjih. Ob podajanju praktičnih primerov smo se poslušalci lahko povezati z določenimi odzivi, ki se pojavijo v partnerskem odnosu. Ob tem smo bili opozorjeni, da naše reakcije izvirajo iz čutenj in predhodnih izkušenj. Zato nam lahko koristi stopiti korak nazaj, se notranje povprašati o razlogih za naše reakcije in skupaj poiskati ustrezno rešitev.

Prehod v starševstvo je eden izmed najbolj stresnih dogodkov v posameznikovem življenju. Mag. Vižintin nam je predstavil vloge, ki jih oče prevzame in ključne izzive, ki se pojavljajo v očetovstvu. Oče predstavlja čustveno varnost, gradi otrokovo samostojnost in samokontrolo. Moška vloga je zato pomembna v družini in v izobraževalnih programih.

Raziskave opozarjajo na moške izzive na področju duševnega zdravja, izražanja težav in različnih zasvojenosti. Poti do razreševanja težav je več. A sam posameznik lahko naredi le del poti, določene težave pa lažje predela s pomočjo strokovne zunanje osebe.

Predavanje smo zaključili s kratko diskusijo. Predavatelju in udeležencem se zahvaljujemo za obisk.


Karin Japelj


Oglejte si tudi