Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Vsi v Rakitno 22. junija

V Turističnem društvu Rakitna končujejo z intenzivnimi aktivnostmi za prireditev, ki bo 22. junija. Z njo bodo slavnostno obeležili 125-letnico poseka in prevoza največje jelke (hoje), ki je bila kadar koli posekana v Sloveniji. V času od sredine decembra 1893 do sredine januarja 1894 so jo prepeljali iz Rakitne v Trst, kar je bil takrat izjemen furmanski, v današnjem času bi rekli transportni oziroma logistični podvig. Jelko so uporabili za izdelavo glavnega, 64-metrskega jambora jadrnice Bukova dolina, ki je bila v lasti slovenskega ladjarja Henrika Jazbeca v Trstu. Ko so jambor pripeljali v tržaško pristanišče Sv. Marka, se je tam zbralo veliko Tržačanov, ki so o rakiški jelki govorili, kot o »laseni pošasti«.

V TD Rakitna so za 22. junij pripravili bogat kulturni in spremljajoči program, ki se bo začel ob 10. in končal pozno zvečer. »Ker gre za največjo prireditev s pestrim celodnevnim programom, ki jih je bila kadarkoli v Rakitni, vabim vse občana naše občine in seveda tudi druge, naj pridejo v Rakitno, se zabavajo in počastijo naš praznik, 125-letnico prevoza velikanskega Rakiškega jambora v Trst,« pravi predsednik TD Rakitna Darko Jerina.

Program se bo začel ob 10. uri z govori častnih gostov in otvoritveno slovesnostjo. Nato bodo uradno otvorili in blagoslovili repliko rakiškega jambora in pot Rakiškega jambora ter skulpturo Brinarjeve jelke, ki je bila kot naravni mutant bele jelke posebnost v svetovnem merilu, dokler je nepridiprav pred nekaj leti ni požagal. Skulptura je narejena iz ostankov lesa Brinarjeve jelke. Sledil bo bogat kulturni program, v katerem bodo nastopili Mešani pevski zbor Rakitna, Godba na pihala Cerknica, harmonikarski duo Miha Debevec in Dejan Kušar, recitatorka starih furmanskih pesmi Vida Slavič in učenci podružnične šole Rakitna.

Obiskovalci si bodo v gasilskem domu lahko ogledali razstavo risb in slik rakiškega akadamskega slikarja Veljka Tomana, v dvorani šole razstavi miniatur starih vozov in pručk iz več kot 160 vrst različnih lesov iz vsega sveta, na parkirišču pri jezeru pa zbirko stare gozdarske in furmanske opreme. Na prireditvi se bodo predstavili Zavod za gozdove Slovenije, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, izdelovalci gozdarskih vitel in druge gozdarske mehanizacije Tajfun Sevnica, motornih žag Stihl, premazov za zaščito lesa Silvaprodukt in še nekateri drugi. Zanimiv bo tudi prikaz gozdarskih del po starem v izvedbi domačinov iz Rakitne.

Obiskovalcem bo ves dan na voljo bogata gostinska ponudba, lahko pa se bodo popeljali s kočijami po poti Rakiškega jambora. Ker je 22. junija kresni večer, se bo del kulturnega programa nadaljeval še zvečer s predstavitvijo običaja kresovanja. Poleg rakiškega pevskega zbora bodo na kresovanju nastopili pevski zbor Domorodci in Folklorna skupina Rožmarin. Sledilo bo prižiganje kresa ter druženje ob kresu in zabava z ansamblom Kvinta. In kot pravi predsednik TD Rakitna Darko Jerina: »22. junija vsi pridite v Rakitno. Dobrodošli.«

Risbe so delo akademskega slikarja Veljka Tomana. 

TD Rakitna

Oglejte si tudi