Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Na Logu smo slačili koruzo

V soboto, 13. oktobra, je bilo pod kozolcem toplarjem pri baru Mlinček na Logu veselo, zabavno in poučno. Ličkali oziroma, kot pravijo domačini, slačili smo koruzo. Dogodek, ki ga je pripravil KUD Kosec z namenom ohranjanja starih običajev in kulturne dediščine, je presegel vsa pričakovanja. Udeležilo se ga je skoraj sto ljudi, od mladih do starih, iz Lukovice, Dragomerja in Loga. Po kratkem nagovoru in opisu, kako slačiti koruzo in jo zvezati, so se udeleženci dogodka lotili dela, da se je kar kadilo! Nekaj koruze se je zvezalo za obešanje na "cofe" ali late, večine pa ne. Posebej nas je razveselilo, da so starši s seboj pripeljali otroke, dedki in babice pa vnuke, ki so s posebnim žarom poslušali, kako so živeli in delali nekoč. In potem kar tekmovali, kdo bo hitrejši ali bo odkril skriti zaklad med storži. Koruze, ki so jo prizadevni posamezniki nabrali dan prej, je kar prehitro zmanjkalo in pokazala so se gola tla. Še pospraviti je bilo treba ličkanje in delo je bilo opravljeno.
Sledila je malica, kranjske klobase in sladice, ki so jih pripravile naše vrle gospodinje, čaj in še kaj dobrega za na zob odraslih, seveda. Za vzdušje so dodatno poskrbeli pevke in pevci skupine Mladi po srcu, ki so se jim z veseljem pridružili tudi drugi ljubitelji petja. Nekaj parov se je celo zavrtelo ob Slakovih vižah. Glavni organizator dogodka Boris Smirnov pa je, ko se je dovolj stemnilo, pripravil projekcijo filma, ki je bil posnet pred devetimi leti ob enakem dogodku v naši soseščini. Prav zabavno si je bilo ogledati posnetek, slišati komentarje udeležencev, mnogi izmed njih so bili isti kot danes, pa tudi spominjati se ljudi, ki jih danes žal ni več med nami. Prireditev se je zavlekla v trdo noč, ko so se udeleženci razšli z mislijo, da takega dogodka že dolgo ne pomnijo. Vsa pohvala organizatorju KUD Kosec Log - Dragomer in predsednici društva Anici Vengust, sekciji za ohranjanje ljudskih običajev ter seveda posameznikom: Borisu s "pomočniki" Matijo, Iztokom, Lojzko, Mihom, Lojzetom, Darinko, Tonetom ...

Posebna zahvala pa gre Tomažu Požarju, ki je dal koruzo, in pa Matjažu Mlinarju, ki je dal na razpolago prostor, to je kozolec na Logu, ter gasilcem PGD Log in Dragomer-Lukovica, ki so pomagali pri pripravi hrane, video-projekciji ter požarnem varovanju prireditve. Še enkrat hvala vsem, tudi tistim, ki smo jih nehote pozabili omeniti.

Oglejte si tudi