Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
PON.
13°C
2°C
Oceni objavo

Slavnostno odprtje Rimske ceste na Logu

Potreba po obnovi Rimske ceste na Logu se je pokazala že pred leti, vendar do zdaj ni bilo možnosti, da bi jo uresničili. Obnova je bila zahtevna in dolgotrajna, a zdaj je to pridobitev za občane, na katero so lahko ponosni. Cesta je urejena po najsodobnejših standardih z varnostjo na najvišjem prednostnem mestu.
Stara Rimska cesta je bila ozka, na njej se je bilo težko srečevati, kar je bil tudi en od razlogov za korak naprej. Po besedah Mirana Stanovnika, župana občine Log - Dragomer, si prebivalci naselja Kačja vas in tega dela Loga zaslužijo, da pridejo do svojih hiš in domov bolj varno in z manj stresa ter lahko na poti brez težav koga srečajo. Občinska uprava je pristopila k projektiranju, ki je bilo zelo naporno, saj je bilo treba uskladiti tako tehnične kot interese posameznikov. "Moramo vedeti, da so bile prve štiri hiše na vhodu z regionalne ceste najbolj prizadete, saj so morale odstopiti del svojih zasebnih zemljišč za javno dobro. Tu je seveda treba imeti veliko občutka, da se tem ljudem, ki so darovali oziroma odstopili kar nekaj zemljišča, ne poslabša življenjskih pogojev. Zato je prav, da se na tem mestu zahvalimo slehernemu od njih, da so s svojim razumskim pristopom delovali v korist lokalne skupnosti. Zato smo danes lahko ponosni, da smo modernizirali in rekonstruirali to cesto, ki vodi v kar precej naseljeno območje, ki bo v prihodnje še malenkost bolj naseljeno," je v uvodu dejal župan Miran Stanovnik.

 

Cesta je opremljena z novo javno razsvetljavo in zelo lepo načrtovana, tako da jo bo izvajalec uvrstil med svoje referenčne projekte. Obnova je sicer trajala dlje, kot je bilo sprva načrtovano. Krivo je bilo tudi neugodno vreme, zaradi katerega so se odgovorni za gradnjo odločili, da počakajo na ustrezne vremenske razmere, ki ne bodo negativno vplivale na kakovost del. V nekem trenutku je pretila celo nevarnost zdrsa stanovanjske hiše, zato so izločili vsako tveganje. Deloma pa je k zamudi pripomoglo tudi pomanjkanje kadra KPL na začetku. Kljub temu lahko rečemo, da je obveljal stari slovenski pregovor: slab začetek, dober konec. Tudi zato so z deli zaključevali še konec maja in na začetku junija. Župan Stanovnik je z velikim veseljem in zanosom prerezal trak ob odprtju in zbrane nagovoril z besedami: "Lahko rečemo, da smo zelo ponosni, da smo uspeli odpreti to cesto na dan občinskega praznika 30. maja. Najbolj me veseli, da smo zagotovili zadovoljstvo sosedov, ki mejijo na to cesto, saj so bili nenehno na udaru." 
Odprtje je spremljalo veliko zadovoljnih obrazov, cele družine, otroci in celo narodne noše, kar pove veliko o projektu. Občani, ki živijo ob Rimski cesti, so po uradnem delu, torej pozno popoldne, povsem samoiniciativno organizirali piknik oziroma druženje z delavci in izvajalci, s katerimi so se družili pol leta. Nenazadnje je to lepa gesta za delavce, ki večinoma prihajajo iz republik nekdanje Jugoslavije in so v tem času spoznali tudi slovensko gostoljubje. To je doba, ki ni zanemarljiva in jo lahko primerjamo s služenjem vojaškega roka. "Vse to me navdaja z optimizmom, saj smo se naučili, kako je treba v takšnih primerih ravnati z občani, na kaj je treba biti pozoren. Morda sem rekel že velikokrat, ampak bom še ponovil, resnično se zahvaljujem vsem za potrpežljivost in sodelovanje, saj so bili potrpežljivi tako do nas, investitorjev, kot do izvajalcev in lahko rečem, da gre tu za kataloški primer, kako lahko občani aktivno sodelujejo s svojim razumevanjem v prid tega, da se dviguje nivo infrastrukture v naši občini. Če želimo biti nekoč sodobna občina tudi po tej plati, je sodobna infrastruktura platforma, na kateri omogočimo ljudem, da se lažje gibljejo v našem prostoru in bolje počutijo zaradi višje stopnje varnosti na cesti, kar se na koncu odrazi tudi v kakovosti bivanja," je zaključil Miran Stanovnik.

 

Besedilo in foto: Peter Kavčič

Oglejte si tudi