Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Odprli novo pohodno pot ob Rimskem zidu

Vrhnika, 19. maj – Kljub slabemu vremenu se je na odprtju nove pohodne poti ob Ajdovskem zidu zbrala velika množica ljudi, hkrati pa je na Zaplani potekal še Rimski dan, kjer ni manjkalo zloščene legionarske opreme in okusnih rimskih jedi.
Nova pohodna pot poteka ob Ajdovskem zidu, ki je del rimskega obrambnega zidu Cesarskega vrha do Zaplane. Pot je nastajala v okviru projekta Claustra+, ki ga delno financira Evropska unija, delno pa občina. V vrhniškem primeru je bil nosilec projekta Zavod Ivana Cankarja Vrhnika, sodelovali pa so še drugi partnerji – Narodni muzej, Zavod RS za varstvo narave in ZVKDS. Kot je dejala Urška Stražišar, ki je zadnje leto delala na projektu, je pot dolga 2 km, primerna za obisk v vseh letnih časih, tudi z otroki. »Tematsko pohodniško pot smo opremili s številnimi tablami, ki pojasnjujejo tako samo vlogo rimskega zidu pred dvema tisočletjema kot zanimiva dejstva o Rimljanih. Pot kot taka bo še posebej zanimiva otrokom, saj so podatki nanizani zelo poljudno, opremljena je s številnimi risbami in reliefnimi žigi, ki jih lahko odtisnejo na zloženko.« Nova pridobitev ima turistično-izobraževalni potencial, v čigar uspeh podžupan Gregor Kukec ne dvomi. »Mnogi narodi se hvalijo s 500 let starimi najdbami, mi imamo dva tisoč let star zid, za katerega sem prepričan, da bo pritegnil veliko pozornosti. Projekt je svetal zgled sodelovanja Evrope, države, občine in zavoda, kar upam, da bo postala naša stalnica.«

Celoten projekt je ocenjen v višini 1.78 mio evrov, od tega vrhniški v približni višini 150 tisoč evrov.

Rimski zid je bil zgrajen v drugi polovici 3. stoletja (zahodna Istra in zahodna Slovenija), njegov namen pa je bilo varovanje rimskega imperija pred tujimi ljudstvi. Ljudje si zmotno predstavljajo, da je šlo za neprekinjen zid – ne, šlo je za posamezne zapore dolge od nekaj sto metrov do več kilometrov. Ajdovski zid nad Vrhniko je dolg 8 metrov. Predstavniki Zavoda za varstvo kulturne dediščine so raziskali stolp na Cesarskem vrhu, v načrtu je tudi stolp na Strmici. V nadaljevanju ju bodo ustrezno zaščitili, medtem ko rekonstrukcije ne bo. Jure Kusetič iz Narodnega muzeja nam je pojasnil, da v nasprotju s splošnim pričakovanjem ob zidu niso našli skoraj nikakršnega rimskega predmeta, kajti zid je bil obljuden samo občasno. »Izjema je samo rimski kovanec, ki smo ga našli pri stolpu na Strmici, hrani pa ga, po mojih podatkih, Notranjski muzej v Postojni.«

Del rimskega utripa je bilo mogoče doživeti po uradnem odprtju poti, ki se ga je udeležilo okoli 150 pohodnikov. Ti so se podali s Cesarskega vrha do gostilne Mesec na Zaplani, kjer je preko celega dneva potekal Rimski dan: delavnice, prikaz rimske vsakdanje in bojne opreme, manjkala ni niti rimska kulinarika. Sicer je popoldne nekoliko ponagajalo vreme, a zanimanje za dogodek je nakazalo potencial tematske pohodniške poti. V kolikor tudi vas zanima pohod po njej (organizirano ali posamezno) več informacij o njej najdete na visitvrhnika.si ali pa v TIC Vrhnika.

 

Čezmejna destinacija kulturnega in zelenega turizma Claustra Alpium Iuliarum (CLAUSTRA+) je sofinanciran v okviru programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Oglejte si tudi