Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
12°C
4°C
Oceni objavo

Poskrbeli za varen začetek šolskega leta

Log - Dragomer, september 2020 – »Skupaj poskrbimo, da bodo poti šolarjev vedno varne in dajmo jim dober zgled,« ob začetku šolskega leta voznikom sporoča župan Občine Log - Dragomer, Miran Stanovnik. Na vnovično prisotnost šolarjev na Občini opozarjajo tudi s preventivno akcijo varovanja prehodov čez cesto, za dodatno opozarjanje voznikov na najnevarnejša mesta pa s postavitvijo opozorilnih tabel »šolska pot«.

Otroci so razigrani, so nepredvidljivi, prometne predpise pogosto spregledajo ali pa si jih razlagajo po svoje, zato morajo za njihovo varnost skrbeti predvsem drugi udeleženci v cestnem prometu. Na Policiji voznike opozarjajo, naj bodo kot udeleženci v prometu posebej pozorni na otroke in njihovo nepredvidljivost. V bližini šolskih poti naj zmanjšajo hitrost vožnje in vozijo še posebej previdno, počasi in na zadostni varnostni razdalji. »Še posebej bodite pozorni v bližini vrtcev in šol ter krajev, kjer se morda igrajo otroci. Pešcem odstopite prednost, da bodo varno prečkali cesto. Parkirati morate pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirate, temveč otroke in druge pešce tudi ogrožate. Izogibajte se uporabi mobilnega telefona med vožnjo, ki nevarno preusmerja pozornost s ceste in dogajanja v prometu,« voznikom še sporočajo policisti.

V prvih septembrskih dneh na cestah veliko otrok

Na začetek šolskega leta v prvih septembrskih dneh opozarjajo tudi v občini Log - Dragomer. Tako kot v preteklih letih so se preventivni akciji varovanja šolskih prehodov ob začetku šolskega leta pridružili prostovoljni gasilci PGD Log in PGD Dragomer – Lukovica. Ti so na šestih najbolj prometno izpostavljenih točkah otrokom pomagali pri prečkanju regionalne ceste in s svojo prisotnostjo opozarjali, da so se na ceste ponovno vrnili šolarji. Gasilka prostovoljka Joži Remškar, ki je pri varovanju prehodov sodelovala že ob začetku lanskega šolskega leta, nam je povedala, da je letošnje leto na šolskih poteh bistveno več šolarjev kot lani, dodala je, da so otroci v prometu zelo previdni in odgovorni. »Otroci so res veseli, da gredo ponovno v šolo. Vsi po vrsti me lepo pozdravijo. Pri prehodu za pešce se lepo ustavijo in počakajo na signalizacijo. Letos gre res zelo veliko otrok v šolo peš, nekateri se peljejo tudi s kolesi in so opremljeni s čelado, nekaj jih je s skiroji,« še dodaja naša sogovornica. Opozorila nas je, da bi na prisotnost otrok morali biti bolj pozorni vozniki, ki se jim preveč mudi in so mestoma tudi precej nestrpni. »Na cestah so znova otroci, vozniki bi morali biti bolj pazljivi, preveč se jim mudi. Raje naj gredo od doma kakšno minuto prej in se mimo šolskih poti peljejo umirjeno in počasneje,« voznikom sporoča Remškarjeva.

»Ocenjujem, da je vsakokratna prisotnost gasilk in gasilcev na kritičnih točkah pomembna z več vidikov in je treba zadevo pogledati tudi širše. V zadnjem obdobju veliko skupnih naporov in znanja investiramo v medgeneracijsko povezovanje, ki je tudi eden od potrebnih pogojev za prijazno staranje, zato je treba na vsakem koraku poiskati možnost za to in jo izkoristiti. Vidimo, da šolarji cenijo in spoštujejo starejše, ki jim pomagajo varno priti v in iz šole. Učinek in sinergija je odlična in vsi vpleteni dosegamo dodano vrednost v smislu medsebojnega spoštovanja in povezovanja. S to prakso bomo nadaljevali tudi v prihodnje in aktivnosti še nadgradili,« pa pravi župan Miran Stanovnik

Za dodatno opozarjanje voznikov na najnevarnejša mesta, kjer učenci v večjem številu hodilo v šolo oziroma tudi v bližini vrtca, kjer se giblje veliko najranljivejših udeležencev prometa, so postavili opozorilne table »šolska pot«. V okolici šole pa so policisti v prvih šolskih dneh izvajali poostren nadzor prometa  s kontrolami hitrosti ter umirjanjem prometa, zlasti med prihodom učencev v šolo in odhodom domov

V. L., foto: OU

Oglejte si tudi