Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Dragomer korak bližje domu upokojencev

Log - Dragomer, november 2020 – Dom upokojencev Vrhnika je sredi oktobra na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti oddal vlogo za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in zagotavljanja začasnih namestitev za starejše. Na razpis so prijavili projekt, ki je ocenjen na skoraj 1,5 milijona evrov. Dom upokojencev Vrhnika načrtuje gradnjo nove enote v Dragomerju, s katero bi zagotovili začasno namestitev za bivanje dvajsetih stanovalcev. Na Ministrstvu trenutno preverjajo, ali prijavljeni projekt izpolnjuje vse razpisne pogoje.
16. oktobra se je iztekel rok za oddajo vlog za razpis za infrastrukturo, namenjeno dnevnim oblikam varstva in začasnim namestitvam za starejše. Pravočasno je na tretji rok razpisa prispelo osem vlog, med njimi tudi vloga Doma upokojencev Vrhnika. »Trenutno je v postopku preverjanje izpolnjevanja razpisnih pogojev 8 prijavljenih projektov. Višina zaprošenih sredstev na tretjem roku je 7.482.392,24 evrov,« pravijo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V okviru prvega in drugega roka je bilo dodeljenih devet milijonov evrov, na voljo je tako še 12,5 milijona evrov. Namen razpisa je sofinanciranje projektov, ki bodo pomenili vzpostavitev novih enot za namen dnevnega varstva ali začasnih namestitev za osebe, starejše od 65 let, na način, da se zgradi, rekonstruira ali pridobi objekte, ki bodo primerni za opravljanje te dejavnosti, je zapisano na spletni strani ministrstva.

 

Z razpisom ministrstva do začasnih namestitev za 20 starejših oseb

Dom upokojencev Vrhnika je na razpis ministrstva prijavil projekt, v okviru katerega načrtuje gradnjo enote za zagotavljanje začasnih namestitev za bivanje dvajsetih stanovalcev, ki bi bivali v enoposteljnih in dvoposteljnih sobah. Pritlični objekt z ravno streho bi v primeru uspešnega nastopa na javnem razpisu zgradili na travniku ob Šolski cesti, v neposredni bližini osnovne šole. Dobrih 1000 m2 bruto bivalnih prostorov bi bilo namenjenih začasnemu bivanju, zbiranju, druženju, prehranjevanju, dnevnim aktivnostim in počivanju starejših občanov, ki bi v objektu začasno živeli. V ta namen je v objektu predvidenih več dnevnih prostorov, kjer bi se starejši občani med seboj družili, v njih bi potekale različne dnevne aktivnosti. V objektu naj bi bilo na razpolago 15 sob, in sicer 10 enoposteljnih ter 5 dvoposteljnih sob. Vse sobe imajo načrtovano lastno kopalnico, primerne tudi za invalide. Sobe imajo urejen izhod na teraso in zelenico pred objektom. Okolica objekta naj bi bila urejena z zelenicami, parkovno ureditvijo, parkirišči za dvanajst vozil ter dovozno cesto. 

Načrtovani objekt bi služil Domu upokojencev Vrhnika kot enota za zagotavljanje začasnih oblik varstva. Namen investicije je zagotoviti kapacitete in prostore, kjer bi lahko starejšim osebam ponudili takojšno oziroma hitrejšo namestitev, ko bi jo ti zaradi poslabšanja svojega zdravstvenega stanja in pridruženih starostnih težav potrebovali. Kapacitete začasnih nastanitev v enoti v Logu - Dragomer bi se nato sproščale s premestitvijo stanovalca v matično enoto. Tako bi zagotovili učinkovito in hitro reševanje stisk in potreb starostnika po namestitvi ter učinkoviteje nadomestili prazne kapacitete v matičnem domu po odhodu stanovalca. Kot so ugotovili pripravljavci tehnične dokumentacije, imajo take možnosti delovanja tudi pozitivne finančne učinke, saj bi tako lahko zagotavljali kontinuiteto zasedenosti kapacitet. Z zagotavljanjem začasnih namestitev bi lahko ohranili oziroma tudi povečali število zaposlenih, kar pozitivno vpliva na zaposlovanje. 

 

V. L.

Oglejte si tudi