Logo MojaObčina.si
DANES
33°C
22°C
JUTRI
33°C
21°C
Oceni objavo

Lekarna poleti zaprta

Poslovalnica Lekarne Ljubljana, ki deluje v prostorih Upravnega centra Občine Log- Dragomer, bo med poletjem, od 3. junija do 31. avgusta, zaprta zaradi letnega dopusta. V tem času bo preskrba z zdravili in drugimi lekarniškimi storitvami zagotovljena v podružnici v Vnanjih Goricah. Že jeseni naj bi se lekarna preselila v nove prostore v neposredni bližini sedanjih. Namesto Lekarne pa naj bi tu začela delovati še ena ambulanta družinske medicine.

Pomanjkanje kadra, s katerim se v lekarniški dejavnosti soočajo že dlje časa, med poletjem zapira vrata lekarniške podružnice v občini Log-Dragomer. Kot je v pismu županu pojasnil direktor Lekarne Ljubljana, dr. Marjan Sedej, po podatkih Lekarniške zbornice Slovenije primanjkuje okoli 300 magistrov farmacije. "Kljub našim naporom in izvajanju različnih aktivnosti za pridobivanje ter ohranjanje strokovnega kadra v lekarnah, ne uspemo zaustaviti negativnega trenda. V zadnjem letu je pomanjkanje farmacevtskega strokovnega kadra v lekarnah postalo tako kritično, da ogroža nemoteno delovanje lekarn. Zato smo žal primorani odpiralne čase lekarn in lekarniških podružnic prilagajati ter jih v posameznih enotah skrajšati oziroma enote začasno zapreti. Zaradi zagotavljanja pravic iz delovnega razmerja zaposlenih smo morali prilagoditi odpiralne čase tudi v poletnih mesecih," je pojasnil dr. Sedej.
Lekarniška podružnica Log-Dragomer bo tako v obdobju od 3. junija do 31. avgusta 2024 zaprta zaradi izkoriščanja letnega dopusta zaposlenih. V času zaprtja bo preskrba občank in občanov zagotovljena v bližnjih lekarnah. "Zavedamo se, da ta odločitev slabša dostopnost do lekarniških storitev prebivalkam in prebivalcem vaše občine, zato si želimo skupnega prizadevanja za izboljšanje trenutnega stanja. V Lekarni Ljubljana aktivno iščemo rešitve in izvajamo aktivnosti za ohranjanje strokovnega kadra, Ministrstvo za zdravje pa že več let opozarjamo na kadrovsko problematiko v lekarniški dejavnosti, podajamo predloge in prosimo za sodelovanje."

Jeseni še druga ambulanta družinske medicine

Med poletjem bodo na Občinski upravi Občine Log- Dragomer intenzivno izvajali vse pravno-formalne postopke za selitev lekarne in ureditev prostora za novega zdravnika. V prostore, kjer sedaj gostuje lekarniška podružnica, se bo preselila ambulanta družinske medicine, lekarno pa bodo preselili v prostore v neposredni bližini. Kot so nam pojasnili na Občini, bodo lahko več informacij podali ob koncu poletja. Na Upravi se že sedaj veselijo odprtja še ene ambulante družinske medicine. Dodajajo, da je ta pridobitev v času, ko kritično primanjkuje zdravnikov družinske medicine, še toliko bolj dobrodošla. Nova ambulanta bo s tem še približala zdravstveno oskrbo občanom, ki do sedaj niso imeli opredeljenega zdravnika družinske medicine. Poleg tega bosta dr. Igor Tasić, ki že sedaj deluje v ambulanti družinske medicine v pritličju Upravnega centra Občine Log-Dragomer, in novi zdravnik delovala v izmeničnem delovnem času ter se med odsotnostjo tudi medsebojno nadomeščala, kar bo v prihodnje prispevalo k boljši dostopnosti do zdravstvenih storitev v Občini Log-Dragomer.
Otvoritev nove ambulante bo imela številne pozitivne učinke. Povečala bo dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bo pripomoglo k boljšemu zdravju prebivalcev. Občanom ne bo več treba potovati v oddaljene kraje za zdravstvene storitve, saj bo nova ambulanta omogočila enostavnejši dostop do zdravnika. Prav tako bo prisotnost dveh zdravnikov omogočila boljše pokrivanje potreb pacientov in hitrejše reševanje njihovih zdravstvenih težav. Skupaj z že obstoječo ambulanto bo nova zdravstvena infrastruktura prispevala k izboljšanju kvalitete življenja v občini.

V. L.

Oglejte si tudi