Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Na Vrhniko

Gremo na izlet. Kam? Na Vrhniko? Ni to preblizu doma in Vrhniko pa ja že vsi poznamo. Pa jo res?  Tako smo se spraševali, čeprav je Vrhnika vedno bolj obiskana turistična destinacija. Vrhnika nam je po kilometrih blizu in je tudi naša bivša občina, vendar je za marsikoga precej neraziskana. Prav zato smo se v Društvu upokojencev Log odločili in organizirali dva poldnevna izleta na Vrhniko. Najbolj zvedavi smo se takoj po prvomajskih praznikih zbrali na kavici. Ko smo jo popili, nas je pred hotelom že čakal znani lokalni vodič Damjan Debevec, seveda v opravi Ivana Cankarja. V dvournem sprehodu po Vrhniki, smo zvedeli veliko o našem največjem pisatelju in o Vrhniki, ki je skozi zgodovino doživela dobre in manj dobre čase. Ustavili smo se pred pisateljevim spomenikom, pogledali kje je bila enajsta šola pod mostom, se povzpeli po klancu do Cankarjeve spominske hiše in še naprej do Sv. Trojice, kjer smo se v cerkvi malce odpočili in prisluhnili pripovedi. Izlet smo zaključili v župnijski cerkvi sv. Pavla.  »Ivan Cankar« nas je še pospremil v gostilno, kjer smo se poslovili in se okrepčali s kosilom. 
Sredi maja smo se ponovno podali na Vrhniko, da si ogledamo stalno razstavo Moja Ljubljanica in izvemo več o bogati dediščine reke Ljubljanice. Ogledali smo si razstavo, ki nam je predstavila skrivnostni svet naše ponikalnice, seveda pod različnimi imeni. Ura in pol je hitro minila in veseli smo bili, saj je bilo predavanje zanimivo in da smo si uspeli ogledati razstavo preden, kot smo slišali, jo bodo preselili iz Vrhnike. 
Oba izleta v našo bližnjo okolico sta uspela, nekateri naši člani pa so že izrazili željo, da si porečje Ljubljanice ogledamo še z vodne gladine. Tako, da nas to v prihodnosti še čaka.

Za DU Log Irena L.

Oglejte si tudi