Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Romanje iz Žirov tudi skozi Log, Dragomer in Lukovico, na Tri Fare

Ker ste me nekateri vprašali kdo so ti romarji, ki romajo po Ljubljanskem barju, v vročini prve sobote v avgustu, vam jih tudi predstavim.

To s članice in člani  Romarskega društva ŠmaR iz Žirov, ki so se prvega avgusta podali na pot peš, iz Žirov, v Belo Krajino, na  Tri Fare, v naselju Rosalnice pri Metliki, kamor bodo prišli v četrtek, 6.8.2020. Romarski kompleks se odlikuje po treh gotskih cerkvah, stisnjenih znotraj pokopališča. Severna cerkev je posvečena Žalostni Materi Božji, južna Lurški Materi Božji, srednja pa trpečemu Kristusu.

V cerkvi Sv. Martina v Žireh, so se zbrali 1.8. ob 5. zjutraj in začeli romanje po romarskem blagoslovu. V Vnanjih Goricah so se ustavili v cerkvi Svete Trojice, kjer so spoznali bogato zgodovino in mnoge zanimivosti Vnanjih Goric, 

 

Še posebej so jih zanimala stara hišna imena.  Med drugimi zanimivostmi, sem jim povedal, da smo s pomočjo Minke Veršič, Vlada Nartnika, Cirila Mraka in Alojza Kočarja, župnika  na Žalostni Gori ter OŠ Preserje in še nekaterih, zapisali in ohranili vsa hišna imena v Občini Brezovica.

 

Potem pa so prenočili v Ašičevem domu.

 

Načrt  romanja je tak:

1. dan: 33 km: Žiri – Smrečje – Lesno Brdo – Ašičev dom Vnanje Gorice 

2. dan: 27 km: Vnanje Gorice – Podpeč – Iška vas – Kurešček 

3. dan: 21 km: Kurešček – Velike Lašče – Rigelj pri Ortneku 

4. dan: 29 km: Rigelj – Ribnica - Kočevje- CŠOD 

5. dan: 29 km: Kočevje – Rajhenav – Črmošnjice 

6. dan: 23 km: Črmošnjice - Semič – Tri Fare 

 

Romarsko pot bodo sklenili v četrtek ob 17. uri s sveto mašo v Treh Farah, ki jo bosta darovala Žirovski župnik Andrej Jemec in novi kaplan v Žireh Anţe Cunk.

 

Čestitamo romarkam in romarjem za vse do sedaj opravljene podvige, ki so lepa vspodbuda tudi vsem nam, da jih posnemamo.

Želimo jim srečno pot tudi v naprej. Vsem, ki prebirate te vrstice pa varno in zdravo poletje.

 

 

Vnanje Gorice, 3.8.2020

 

Drago Stanovnik

Oglejte si tudi