Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
18°C
7°C
Oceni objavo

V Dvigu izdali brošuro Dom krajanov Dragomer

Log - Dragomer, maj 2022 – Prva javna stavba v Dragomerju, Dom krajanov v Dragomerju, je bila zgrajena leta 1979. Stavba že več kot štiri desetletja služi občanom. Od vsega začetka v stavbi domujejo gasilci, 28 let je tu imela svoje prostore KS Dragomer – Lukovica, 13 let Občinska uprava Občine Log - Dragomer, vmes pa so v stavbi uredili učilnice za prva dva razreda osnovne šole. Da bogata zgodovina stavbe ne bi utonila v pozabo so poskrbeli v Društvu Dvig, univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer so letos izdali brošuro Dom krajanov Dragomer. Avtorica je Marta Rijavec, ki je zgodovino stavbe zapisala na podlagi dokumentacije in spominov krajanov.

Brošura Dom krajanov Dragomer vam na 24 straneh nudi vpogled v pestro zgodovino prve dragomerške javne stavbe. Avtorica besedila je Marta Rijavec, brošuro je izdalo društvo Dvig s finančno podporo Občine Log - Dragomer, opremljeno pa je tudi z nazornim slikovnim gradivom.

V uvodnih besedah nas avtorica brošure vrne v sedemdeseta in osemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so se na območje današnje občine začele precej množično priseljevati mlade družine. Te so, kot lahko preberemo, v prostor s tradicionalnimi manirami vnesle novo in drugačno življenjsko energijo in nove poglede na življenje, naraščala je potreba po dobrinah družbene skupnosti in drugačnem bivalnem standardu krajanov. Že zelo kmalu so na tem območju začele tleti ideje o gradnji prve javne stavbe. Dragomerčani in Lukovčani so misel o svojih prostorih in domu jasno opredelili že leta 1969 ob ustanovitvi Prostovoljnega gasilskega društva Dragomer-  Lukovica. Avtorica nas v brošuri popelje od ideje do začetkov gradnje, zbora delegatov in gradbenega odbora, z bralci deli spomine na 9. september leta 1979, ko je bil uradno odprt Gasilski dom in prostori krajevne skupnosti.

Sledila so leta sobivanja gasilcev in krajevne skupnosti, nato osamosvojitev Slovenije in iskanje rešitev za širitev obstoječe stavbe. Kot lahko preberemo v knjižici se je ta ponudila z odločitvijo države o uvedbi devetletne osnovne šole, sledila je prenova in nekaj letno sobivanje prvih dveh razredov osnovne šole z gasilci. Med drugim še izvemo, da je bil pravni proces usklajevanja uporabe in lastninjenja prostorov dolgotrajen, dokončno pa je bil rešen leta 2008. Leta 2021 je Občina, po selitvi v nov Upravni center na Logu, prenovila prostore in jih v uporabo ponudila društvom. »Od leta 2022 imajo sklenjeno najemno pogodbo z Občino Log Dragomer za uporabo prostorov DUDL, Društvo Dvig, KUD Kosec, KD Mah teater, Balinarsko športno društvo Dragomer in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Log - Dragomer,« še v sklepni misli dodaja Marta Rijavec, ki optimistično zaključi, da bo Dom krajanov Dragomer poln vsebin in ustvarjalnega življenja občanov vseh generacij, kajti delovanje društev je nadvse pomembno - društva so tipalo družbe.

 

V. L.

Oglejte si tudi