Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
4°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Martinovanje na Dolenjskem

Najbolj znano slovensko praznovanje povezano z vinom in vinsko kulturo je seveda martinovanje.

Kot vsako leto smo se v DU Log odločili, da ga organiziramo. Odziv naših članov je bil res velik. Prijavilo se jih je veliko, tako da smo morali rezervirati poleg avtobusa tudi kombi. Za pravo doživetje martinovanja je dobro, da se odpelješ tja, od koder vino izvira – na primer med vinograde na Dolenjsko. 15. 11. 2022 smo se odpeljali. Prvi postanek smo imeli v Novem mestu. Pričakala nas je turistična vodička Darja. Malo smo spremenili načrt in se najprej podali na potep po dolenjski prestolnici. Samo mestno središče je prenovljeno in v novi podobi vredno ogleda. Povzpeli smo se na vrh griča nad starim mestnim jedrom, kjer stoji Kapiteljska cerkev sv. Nikolaja. V cerkvi, ki je postala stolnica, nam je vodička povedala marsikaj zanimivega. Na koncu nam je v zelo akustični cerkvi še zapela Santa Marijo. Nato smo se spustili do Glavnega trga z Rotovžem, videli Kettejev vodnjak, frančiškansko cerkev in si po koncu ogledov končno lahko privoščili kavico, kajti elektriko jim je uspelo priključiti. Skupaj smo se odpeljali še do edinega vodnega gradu pri nas, do Otočca. Pozdravila nas je množica račk in labodov. 
Ker pa nas ura vedno preganja, smo se poslovili od Darje in se odpeljali na Malkovec v Vinski dvor Deu, od koder je prelep razgled na sosednje gričke, posejane z vinogradi. Pričakal nas je »naš muzikant« Janez, ki je poskrbel za dobro razpoloženje. Po dobrem martinovem kosilu smo nazdravili s kozarcem odličnega cvička, modre frankinje in rizlinga. Janez je igral in pel, pa še vice pripovedoval, mi pa smo se zavrteli. Naslednji dan me je poklicala naša članica in povedala, kako je bilo lepo, da so bili naši moški tako razpoloženi in so plesali kot že dolgo ne. Za naše članice se pa to razume samo po sebi. Sledil je še krst vina in še več glasbe in plesa.
Ker je vsega lepega enkrat konec, sta nas šoferja v večernih urah varno odpeljala na Log. Posebej bi se zahvalila našemu Slavcu, ki je del članov varno vozil z najetim kombijem.

Irena L.


Oglejte si tudi