Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Položnica za komunalo bo nižja

Log - Dragomer, 16. junij 2021 – Občinski svet Občine Log - Dragomer se je sestal še na zadnji seji pred poletnimi počitnicami. Tokrat so na mize dobili petnajst točk dnevnega reda, med njimi spremembo cen komunalnih storitev. Svetniki so se na seji seznanili tudi z lanskoletnim delom Medobčinskega inšpektorata in redarstva ter Komunalnega podjetja Vrhnika.
Skoraj peturna seja Občinskega sveta Občine Log - Dragomer je tudi tokrat potekala ob spoštovanju ukrepov in priporočil NIJZ za preprečevanje okužbe s SARS-CoV-2. Največ besed so si na seji izmenjali ob obravnavi točk povezanih s Komunalnim podjetjem Vrhnika. Delo vrhniške komunale v lanskem letu je predstavil direktor Tomaž Kačar, ki je podjetje prevzel v zadnjih treh mesecih leta 2020. Spregovoril je o težavah s katerimi se srečuje podjetje, reševanju teh ter uvajanju novosti, ki naj bi pripeljale do boljših rezultatov.

Na seji so svetniki obravnavali tudi spremembo cen komunalnih storitev. Cena odvajanja odpadne vode bo nekoliko višja, zvišala se bo tudi cena ravnanja z komunalnimi in biološkimi odpadki ter cena povezana z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami. A bo položnica za komunalne storitve na koncu vseeno nižja, zaradi občutnega padca cen pri oskrbi s pitno vodo. Izvedeli smo, da so kar dvaindvajset odstotkov nižje cene oskrbe s pitno vodo posledica občutno večje porabe vode v lanskem letu. Povprečna štiričlanska družina, ki je priklopljena na kanalizacijsko omrežje bo po novem za komunalne storitve plačala 54,39 evra oziroma 1,62 evra manj kot do sedaj. Taka družina, ki ima greznico ali MKČN pa bo namesto 49,28 evrov, kolikor je plačevala do sedaj, plačala 47,19 evra.

Občina vstopila v mrežo Starosti prijaznih mest in občin

Starosti prijazna mesta in občine so mednarodni program Svetovne zdravstvene organizacije, ki skuša mestom in občinam pomagati, da se prilagodijo na dva globalna demografska trenda, in sicer naglo staranje prebivalstva in širjenje urbanizacije. Slovenska mreža je vključena v svetovno mrežo starosti prijaznih mest in občin. Namen mreže je iskanje rešitev za zdravo, aktivno in dostojanstveno staranje prebivalstva ob vzdržnih stroških v času demografskih sprememb. Podobno kot v Sloveniji in razvitem svetu, tudi v Občini Log -Dragomer beležijo rast števila starejšega prebivalstva, zato želijo izboljšati kakovost življenja starejših občanov. To naj bi dosegli z vključitvijo v mrežo starosti prijaznih mest in občin ter izvajanjem aktivnosti v okviru petletnega razvojnega načrta za področje staranja in krepitve medgeneracijske solidarnosti.

Svet se je seznanil še z novosti pri delovanju Medobčinskega inšpektorata in redarstva, delom v letu 2020 in izzivi s katerimi so se soočili v letu korona  krize. Zeleno luč je dobil tudi predlog oblikovanja oddelkov v enoti vrtca Log - Dragomer. Tako kot že letos bodo v vrtcu imeli sedem oddelkov, tri homogene, dva heterogena in dva kombinirana. Skupaj bo vrtec obiskovalo 129 otrok, enaintrideset jih bodo sprejeli na novo. Svet je dvignil roke tudi za predlog sistematizacije delovnih mest v vrtcu in predlog sistematizacije nadstandardnih delovnih mest v osnovni šoli.

V drugi obravnavi so bili svetniki soglasni pri potrjevanju poslovnika občinskega sveta, strinjali so se s skupno listo kandidatov za člane Razvojnega sveta Ljubljanske urbane regije za mandatno obdobje 2021–2027, se strinjali z aneksom o pogodbi o brezplačni odsvojitvi ter za članico Nadzornega Odbora Občine Log Dragomer potrdili mag. Natašo Nik.

V. L.

Foto: V. L.

 

Oglejte si tudi