Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Cene komunalnih storitev bodo višje

Log – Dragomer, 15. junij 2022 – Po podražitvi energentov, ki so povzročile podražitev storitev in proizvodov, nas bodo zdaj po žepih udarile še višje cene komunalnih storitev. Julijske komunalne položnice bodo občutno višje. Oskrba s pitno vodo se bo podražila za okoli 11 odstotkov, toliko bo dražje tudi odvajanje odpadnih voda, tisti, ki imajo greznice ali MKČN bodo za to storitev plačevali 22 odstotkov več. Povišala se bo tše cena odvoza odpadkov, predvsem bioloških, ki bo dražja za kar 42 odstotkov.

Komunalno podjetje Vrhnika je na svetniške mize dalo predlog spremembe cen komunalnih storitev. Podražilo se bo vse, tako voda, odvoz odpadkov, kot odvajanje odpadne vode. Svetniki so nove cene potrdili z 11 glasovi za, dva sta se glasovanja vzdržala. Cene za odvajanje odpadne vode in oskrbo s pitno vodo bodo veljale od 1 julija naprej, povišanje cen storitev, povezanih z greznicami in malimi komunalnimi čistilnimi napravami (MKČN) ter zbiranjem komunalnih odpadkov, pa bodo na položnicah obračunane šele potem, ko jih bosta potrdila še vrhniški in borovniški občinski svet. Povprečna štiričlanska družina, ki porabi 15 kubikov vode bo za oskrbo s pitno vodo plačevala 1,74 evra več, odvajanje odpadne vode pa bo dražje za 1,69 evra.

Nadzorni svet Javnega podjetja Komunalno podjetje Vrhnika bo za enkrat ostal brez predstavnika Občine Log – Dragomer, saj edini kandidat za zasedbo tega mesta, ni dobil potrebne večine. Bolj soglasni so bili svetniki pri imenovanju Občinske volilne komisije, kjer so soglasno dvignili zelene kartone, enotni pa so bili tudi pri potrjevanju sklepa o delni povrnitvi stroškov volilne kampanje za lokalne volitve v volilnem letu 2022.

 

Zelena luč rebalansu in osnutku proračuna za leto 2023

Glavni razlog za prvo spremembo letošnjega proračuna je uskladitev tega z dejanskimi potrebami in zagotovitev dodatnih sredstev na postavkah, kjer je to potrebno. V primerjavi z zadnjim sprejetim proračunom za leto 2022 se prihodki zvišujejo za 624 tisočakov, odhodki pa se višajo za okoli 770 tisoč evrov. Svetniki so opravili tudi splošno razpravo Odloka o proračunu Občine Log – Dragomer za prihodnje leto. Tokrat so na Občinski upravi s pripravo tega dokumenta pohiteli, nikoli se namreč še ni zgodilo, da bi splošno razpravo opravili že junija. A kot smo slišali, so se hoteli izogniti morebitnemu začasnemu financiranju občine in tako zagotovili, da se največji projekt v zgodovini občine, gradnja kanalizacije s čistilno naprave ter gradnja prizidka k vrtcu Log – Dragomer nemoteno zaključita.

Pod streho je tudi manjša sprememba Statuta Občine Log – Dragomer in Poslovnika s katero naj bi privarčevali. Lastne predpise in druge uradne objave bo Občina odslej objavljala v Uradnem glasilu e-občina in ne več v Uradnem listu zaradi česar naj bi se znižali stroški objav, te pa naj bi bile tudi direktno objavljene še na spletni strani Občine Log – Dragomer. Svet se je na seji seznanil še s sklepom Nadzornega sveta JP KPV, aneksom k pogodbi o brezplačni odsvojitvi  ter vlogo za izdajo izjav  e o predkupni pravici Ferjanka.  Občinski svet je dal zeleno luč letnemu poročilu Osnovne šole Log – Dragomer, strinjali so se tudi s predlogom o oblikovanju oddelkov v enoti vrtca Log – Dragomer, o sistematizaciji delovnih mest ter dodatnih delovnih mest za prilagojeno izvajanje programov v vrtcu ter sistematizacijo dodatnih delovnih mest na osnovni šoli za šolsko leto 2022/2023. Občinski svet je ob koncu seje prisluhnil še poročilu o poteku del pri evropsko sofinanciranem projektu kanalizacije in čistilne naprave, svetniki pa so Občinski upravi postavili še nekaj vprašanj in pobud. Tako smo med drugim lahko slišali pobudo, da se prebivalce Lukovice obvesti o načrtovani širitvi prlinovodnega omrežja na tem območju. Kot so dejali je sedaj čas, da vsi tisti, ki bi se v prihodnosti želeli priključiti, to sporočijo Energetiki Ljubljana.

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi