Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
13°C
10°C
Oceni objavo

O Sveti deželi z dr. Vereno Perko

Log–Dragomer, 8. november 2023: V palestinsko-izraelskem konfliktu se odpira novo nasilno poglavje. Aktualno dogajanje so v Dvigu pospremili s predavanjem dr. Verene Perko, ki je v mansardi Upravnega centra Občine Log–Dragomer spregovorila o Sveti deželi ali zgodbi o politikih, ki niso razumeli znamenj svojega časa. Predavateljica je na podlagi zgodovinskih dejstev in skozi prizmo preteklosti odstirala dogodke, ki so vodili h krvavim dejanjem sedanjega časa.

Dr. Verena Perko, muzejska kustosinja, arheologinja, muzikologinja ter predavateljica je pred polno dvorano v mansardi Upravnega centra Občine Log–Dragomer v luči današnjega časa občinstvu predavala o Izraelu, Judih in Palestincih. Občinstvo je na predavanju z naslovom Sveta dežela ali zgodba o politikih, ki niso razumeli znamenj svojega časa šlo po sledeh korenin ljudstev, ki so na tem prostoru živela zadnja tri tisočletja.

Predavanje dr. Verene Perko je v uvodu obravnavalo zgodovino Jeruzalema skozi zgodovinske dogodke in zgodbe o kralju Herodu Velikem, Saladinu, sultanu Sulejmanu Veličastnem in drugih, ki so soustvarili današnji Jeruzalem, sveto judovsko, krščansko in muslimansko mesto, ki je bilo dvakrat uničeno, 23-krat oblegano, 44-krat zavzeto in 52-krat napadeno. Mesto je že 3000 let osrednji simbol obstoja Judov, svetost Jeruzalema že zadnji dve tisočletji za krščanstvo ohranjata Stara in Nova Zaveza, v sunitskem islamu pa je okoli 1500 let Jeruzalem tretje nasvetejše mesto za Meko in Medino.

Dr. Verena Perko je zbrane popeljala skozi preganjanje in iztrebljanje Judov ter zbranim predstavila njihovo nenehno hrepenenje po lastni domovini in vrnitvi v Jeruzalem, ki je srčika judovske identitete in danes sodobna izraelska prestolnica. Njihova vrnitev v zgodovinsko domovino in ustanovitev Izraela na območju, kjer so več stoletji živeli Palestinci, je odprlo novo žarišče spopadov ter začetek novih krivic. Sveta dežela tudi v sedanjosti na krilih preteklosti ostaja večno jabolko spora.

Dr. Vereno Perko je sicer redna gostja na predavanjih, ki potekajo pod okriljem Društva Dvig – univerze za tretje življenjsko obdobje. S serijo predavanj, ki so potekala v okviru študijskega krožka Enajsta šola o antiki, je v preteklosti poslušalce popeljala skozi pripovedi o antičnih dogodkih na tem območju, o razvoju teh krajev in ljudstev, ki so tu živela.

V. L.


Oglejte si tudi