Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Ličkanje, kot so ga poznali nekoč

Log, 12. oktober – Ličkanje, slačenje ali kožuhanje koruze je bilo nekoč eno najpomembnejših jesenskih opravil na kmetiji, danes pa je večinoma le še prijeten običaj obujanja tradicije. Ta stari običaj so tudi letos obujali v KUD Kosec pod toplarjem pri Mlinčku.
Ličkanje koruze danes poznajo le še na nekaterih manjših kmetijah, kjer koruze ne uporabljajo za živino, temveč ličkajo bolj zato, da ohranjajo tradicijo in prijeten običaj. »To je en tak lep dogodek, ki spominja na delo včasih, ko je to bilo zelo pomembno opravilo na kmetiji. Danes koruzo vse prepogosto le požanjejo in jo zmeljejo kar skupaj z vsem zelenjem in je ličkanja vedno manj,« nam je povedal Boris Smirnov iz KUD Kosec. Dodal je, da si v Koščevi sekciji za ohranjanje tradicije in starih običajev prizadevajo, da tovrstnih dogodkov ne bi pozabili, zato so ponovno obudili tradicionalno prireditev ličkanja. Tudi tokrat se je zbralo veliko število obiskovalcev, tako starih kot, na veselje društva, tudi mladih, ki so se pridno lotili dela. »Veseli nas, da je prišlo toliko otrok, ki so spoznavali ta običaj. Res so lepo sodelovali in to me res veseli,« je dodal naš sogovornik.
Tako kot nekoč so dan pred ličkanjem zrele koruzne storže na Slabetovi njivi polomili ter jih  nato pripeljali pod toplar pri baru Mlinček. Na sredi toplarja so naredili dolg kup koruznih storžev, vmes pa so skrili glavničke, čokoladice in stekleničke žganja. Ko se je dan prevesil v večer, so pod toplar prišli stari in mladi, ki so jih pred delom v dobro voljo spravile pesmi Mladih po srcu. Če je bilo nekoč delo razdeljeno, ženske so ličkale storže, jim odstranjevale liste ter pustile dva do tri za vezanje v pare, otroci so iskali najlepše storže, gospodar in še nekaj njegovih moških pomočnikov pa je storže vezalo v pare, tokrat ni bilo tako. Delo so si obiskovalci razdelili glede na to, kaj je komu ljubo. Ličkarji so hiteli z opravilom, saj so pričakovali, da bodo med storži skriti zakladi, ki bodo od tistega, ki jih bo našel. Pridne roke so hitro praznile velik kup, za njimi pa je nekaj moških in žensk spretno vezalo storže v pare in jih nato odneslo na traktorsko prikolico. Posebno srečo je imel tisti, ki je našel rdeč storž, ta si je prislužil pijačo in kratek odmor. Tako kot nekoč so obiskovalci še poklepetali, pospravili ličje in delo je bilo počasi končano. 

Sledil je najlepši in nekoč najbolj pričakovan del dogodka. Gospodinje so, tako kot nekoč, čez dan pripravljale sladke dobrote za likof oziroma malico. Ličkarjem so postregli s klobasami in prilogo, posladkali pa so se lahko tudi z raznovrstni okusnimi sladicami. Likofa so se nekoč veselili stari in mladi, saj se je večkrat spremenil v pravo veselico, na kateri so fantje osvajali dekleta. Tudi tokrat je bilo veselo, zbranim so prepevali Mladi po srcu, za dobro vzdušje pa so skrbeli tudi glasba iz zvočnikov, okusna hrana in pijača ter dobra družba.

 

V. L., foto: V. L.

 

Zahvala

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam pomagali pripraviti prireditev. Hvala Lojzetu za koruzo ter Matjažu, ki nas je gostil pod toplarjem. Hvala vsem, ki se nam pridružite na dogodkih in tako skrbite, da vsi ti lepi običaji ne bi šli v pozabo. Prijetno je bilo in upamo, da se vidimo znova tudi prihodnje leto.

KUD Kosec

Oglejte si tudi