Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

Pletene umetnine krasijo drevesa

Log - Dragomer, december 2021 – Drevesa pri stavbi Občinske uprave in ob novi pešpoti, ki povezuje športni park s Šolsko cesto, te dni krasijo živobarvne pletenine. Kulturno umetniško društvo Kosec je drevesom, ki žarijo odeta v vesele barve in različne vzorce, po zgledu iz tujine in Slovenije vdihnilo novo življenje.
V Kulturno umetniškem društvu Kosec so iz drobne ideje in želje po lepšem okolju zrasli prvi sadovi. Društvo je v okviru Sekcije za lepše okolje, ki je sicer še v povojih, sprva pripravilo pobudo za postavitev klopi, nato pa so se skupaj s Sekcijo za ročne spretnosti lotili še izdelave pletene inštalacije. »V društvu si želimo soustvarjati lepše, bolj prijazno, kulturno in toplo bivanje v naši občini. Zato smo se po zgledu večjih mest odločili, da oblečemo drevesa in jim tudi v teh zimskih mesecih, ko narava počiva, povrnemo barve,« nam je povedala predsednica Kosca, Anica Vengust. Pridne ustvarjalke so poprijele za kvačke in pletilke ter v zavetju svojih domov pletle živopisane pletenine. Večji del inštalacij je narejen iz starih, odsluženih pletenih puloverjev, ki so jih pridne roke članic Sekcije za ročne spretnosti razparale in jih nato vpletle v nove vzorce. »Sonja, Jožica, Darja, Ana, Tomislava, Anita, Damjana, Ramona in Rafka so pridno prepletale pletilke in ustvarile čudovite motive, ki jih je skupaj sešila Marjeta, mojster postavitve Andrej pa jih je obesil na najvišje drevo. Pletenine smo nato ovili okoli petih dreves pri občini, ki so v zimski sivini dobila lepšo podobo,« nam je še povedala naša sogovornica.

Projekt ohranja domačo obrt, stare običaje, kot so pletenje, kvačkanje, šivanje, spodbuja zanimanje za volno, oblikovanje izdelkov iz nje in ekološko predelavo starih pletenih izdelkov. Ob tem se je porodila še ideja, da bi polepšali okolje na zanimiv in ekološki način z oblačenjem dreves, pri tem pa bi članice sekcije intenzivno sodelovale s pletenjem, kvačkanjem, šivanjem in oblikovanjem izdelkov Veseli smo, da so krajani naš projekt tako dobro sprejeli. Med drugim so oblekli dve drevesi ob novi pešpoti, ki so jo sprehajalci in šolarji izredno veliko koistijo in dodali še piko na i, saj je ta pot na ta način dobila še lepšo podobo,« je dodala Anica Vengust, ki nam je še zaupala, da jih je pri ustvarjanju vodil moto, da ne glede na to, kako smo majhni, smo veliki, saj uresničujemo velike ideje. Teh imajo v društvu še veliko. Izvedeli smo, da imajo v društvu pripravljen nabor idej, kako z majhnimi koraki doseči velike cilje in poskrbeti za lepše okolje.

V. L., foto: KUD Kosec

Oglejte si tudi