Logo MojaObčina.si
DANES
28°C
19°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

Konec leta nadaljevanje prenove pokopališča Dragomer

Log-Dragomer, 9 junij 2024: Predvidoma s koncem leta bo Občina Log-Dragomer začela s tretjo etapo prenove pokopališča v Dragomerju. Potem, ko so leta 2021 na razpisu izbrani izvajalci zgradili prva dva oporna zidova z dostopnimi stopnicami ter naslednje leto nov oporni zid, s katerim so pridobili prostor za nove grobove, bodo tokrat uredili še zadnjo, spodnjo teraso. Tokrat bo izbrani izvajalec uredil površino, ki je namenjena žarni obliki pokopa ter prostor za raztros pepela. Zemljišče bo omejeno z AB-oporno steno skupne dolžine skoraj 50 metrov. Pri snovanju bodoče podobe pokopališča aktivno sodeluje delovna skupina.

Pri cerkvi sv. Lovrenca v Dragomerju bodo predvidoma s koncem letošnjega leta ponovno začeli ropotati gradbeni stroji, ki bodo nadaljevali z urejanjem pokopališča. Tokrat je na vrsti tretja etapa prenove, ki ji bosta v prihodnjih letih sledili še dve. Kot so nam pojasnili na Občinski upravi Občine Log- Dragomer, je gradbeno dovoljenje za prenovo pokopališča že pridobljeno, v poletnih mesecih pa naj bi na občini začeli s pridobivanjem dokumentacije za izvedbo del. Trenutno arhitekt skupaj z delovno skupino za ureditev pokopališča v Dragomerju ureja še zadnje detajle. Več o delu delovne skupine  nam je povedal podžupan in predsednik (?) delovne skupine Vili Kosednar: »Delovna skupina, ki jo sestavljajo Dušan Suhadolnik, Boris Smirnov, Alenka Kuzma, Ana Kavčnik, Maja Zorc Miglioranza ter jaz kot predsednik, se je prvič sestala v začetku leta 2020, tik preden se je svet soočil s pandemijo COVID-19. Čeprav smo izhajali iz projekta z leta 2014, smo se soočili z izzivi, ki so kazali na okrepljeno zahtevnost naloge. Z dobrim sodelovanjem Občine, Župnije Brezovica in delovne skupine smo uspeli te težave rešiti ter tako posodobili stari projekt." Kosednar dodaja, da so novembra 2023 prejeli gradbeno dovoljenje, decembra 2023 so potem izvedli postopek zbiranja ponudb in izbrali projektanta: Tomori Arhitekte d.o.o. za izvedbo kolumbarija in polja za raztros pepela, pri čemer je delovna skupina aktivno sodelovala. »Čeprav delo še ni končano, upamo, da bo spomladi prihodnjega leta pokopališče dobilo novo podobo in tako zadostilo potrebam kraja za naslednjih 30 let. Za dosedanje delo se zahvaljujem vsem sodelujočim, še posebej gospe Tanji Krušič Mlakar iz Občinske uprave za odlično strokovno podporo,« dodaja naš sogovornik.

Letos na vrsti kolumbarij in prostor za raztros pepela
V okviru tretje faze prenove pokopališča bo urejena spodnja terasa pokopališča. Zaradi specifične lege pokopališča, ki se razprostira na pobočju, bodo tako v prvi in kot tudi drugi fazi prenove, tudi tokrat zgradili oporni zid. Ta je v tem primeru zasnovan kot žarni zid oziroma kolumbarij. Poleg tega bodo s spodnjim opornim zidom, ki je projektiran kot oporna škarpa, pokopališče omejili ter preprečili plazenje terena. Predvidena dolžina novega žarnega zidu je nekaj več kot 40 metrov, visok bo nekaj nad 2 metra. V delovni skupini so ravno načrtovanju opornega žarnega zidu namenili največ pozornosti. Gradbeno dovoljenje namreč podaja le osnovne dimenzije novih zidov, višine in kote terena, pušča pa odprte možnosti dodatnega oblikovanja znotraj podanih gabaritov. Arhitekt Šimen Tomori iz Tomori arhitekti d. o. o. je žarni zid, na katerem se v vrstah in stolpcih enakomerno razporejene ene in iste oblike žarnih niš, razdelil na segmente, ki so sedaj postavljeni v cik-cak obliki. Kot je Tomori pojasnil v idejni zasnovi, je na ta način orientacija lažja, obisk groba bo bolj zbran na manjši površini. »Zid deluje krajši, lomljena oblika pa zagotavlja manjše medprostore med zidovi, ponuja intimnejši prostor ob obisku, kot bi ga sicer nudil raven zid. Nagrobna plošča se predvideva v kamnu toplih barv, enako tudi police pred vsako nišo, ki so nujen element, saj omogočajo individualizacijo vsake niše, v izogib ponavljanju, z rožami in svečami po okusu posameznika.« Žarne niše bo pred neposrednim vplivom vremena predvidoma ščitila lesena streha, oblečena v barvano pločevino.
V sklopu prenove bodo uredili še prostor za raztros pepela. Ta bo potekal na nepohodni zelenici v obliki elipse, zasajene z nizkimi grmički. »Raztros se opravi na zelenici, grmovje pa preprečuje, da bi veter pepel raznašal, vse dokler ga dež̌ ne izpere v zemljo,« še razloži arhitekt. Ob prostoru za raztros pepela bodo na spodnjem opornem zidu namestili ploščice z imeni pokojnikov.

V. L. 

Oglejte si tudi