Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
9°C
SOB.
18°C
8°C

Vizija starosti prijazne občine Log - Dragomer

Pri pripravi študije so občani Občine Log - Dragomer povedali svoja razmišljanja vizije o tem, kako si želijo, da bi občina izgledala in delovala v naslednjih letih na področju staranja in sožitja med generacijami. Tej temi je bilo posebej namenjeno tudi eno od srečanj lokalne akcijske skupine – udeleženci so bili z doživljajsko vajo povabljeni, da si predstavljajo občino čez 7 let. Izkristalizirala se je naslednja vizija.

Moja občina, moj dom. Občina, ki z učinkovito organizacijo programov spodbuja in omogoča, da lahko človek do konca življenja živi doma. Občina, kjer se občani na starost niso primorani seliti v druge kraje. Občina, ki je pozorna na to, da so tisti, ki so v oskrbi, ne glede na to, kdo jih oskrbuje, še posebej deležni domače topline. Občina, kjer vlada načelo: V oskrbi smo doma, če se le da!

Občino prijazno vsem generacijam, kjer bodo vse generacije lahko aktivne in medgeneracijsko povezane. Torej občinsko skupnost živahnih ulic, parkov in javnih prostorov, kjer lahko različne generacije varno in aktivno preživljajo svoj čas. Občinska skupnost, ki spodbuja in ustvarja razmere za redne, komplementarne medgeneracijske odnose in skupno učenje. Občinska skupnost, v kateri generacije druga drugo spoštujejo. Občina, kjer nima mesta prezir starosti.

Občino, ki ne pozabi na nikogar, posebej ne na najbolj ranljive. Pri tem je posebna skrb namenjena osamljenim starejšim ljudem, saj je osamljenost pogosta in uničujoča spremljevalka starosti. Posebna skrb gre tudi tistim, ki so obležali v postelji in njihovim preobremenjenim svojcem, ki zanje skrbijo.

Občina informiranih občanov in povezanih deležnikov. To je skupnost, v kateri civilne organizacije, vodstvo in stroke, zlasti vzgojne, oskrbovalne in kulturne, posvečajo posebno pozornost medsebojni naklonjenosti, spoštovanju različnosti in pretoku informacij. Zaradi učinkovitega sodelovanja med vsemi deležniki, ki so pomembni za kakovostno staranje in sožitje med generacijami pa se dviga tudi informiranost in ozaveščenost vseh občanov. Naš cilj je, da smo občina informiranih in ozaveščenih občanov. Informiran občan ve, katere možnosti so mu na razpolago, zato je informiran občan osnova za uveljavljanje vseh strateških ciljev.

Vizija je naša podoba želene prihodnosti, ki jo lahko dosežemo, če se zanjo potrudimo. Z veseljem in ponosom lahko rečemo, da  Občino Log - Dragomer korak za korak gradimo v smeri naših skupnih vizij. Pri tem sodelujemo vsi; občinska uprava, institucije, društva, organizacije, občani. Važno pa je, da imamo vizijo ves čas pred očmi, saj nam je kot smerokaz pri upoštevanju različnih možnosti, ki se ponujajo. Širše in više kot nam seže pogled, več izbire imamo, da se na koncu lahko osredotočimo na pobude, ki nas vodijo k uresničevanju naše vizije.

Ekipa Podaj roko


Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi