Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Delavci znova na terenu

Log - Dragomer, 16. januar 2022 - Po krajšem prazničnem premoru na deloviščih ponovno brnijo težki gradbeni stroji, delavci pa tudi v zimskih mesecih kaj dosti ne zaostajajo za tempom gradnje, ki je bil v lanskem letu izjemen. Do konca leta 2021 je bilo skupaj zgrajene že 15,6  kilometra kanalizacije v vrednosti 6,5 milijona evrov. Samo v lanskem letu so počrpali skoraj 4 milijone evrov oziroma 118 odstotkov razpoložljivih sredstev za leto 2021.
Občina Log - Dragomer je vstopila v zadnje leto gradnje kanalizacije in centralne čistilne naprave. Tempo izvedbe projekta ne bo pojenjal, saj morajo izvajalci še pred koncem leta položiti preostalo četrtino predvidenih kanalizacijskih cevi ter končati dela na čistilni napravi. V mesecih, ki prihajajo bo napredovanje odvisno od vremenskih razmer, zato bo na gradbiščih, podobno kot lani, najverjetneje bolj živahno v toplejših mesecih. »Ob deževnem vremenu izvajalci ne bodo mogli  hitro napredovati, ker pri stikovanju polietilenskih cevi  pri vakuumski kanalizaciji, v mokrem vremenu in pod -5° C, z elektro varilnimi spojkami  ne bo mogoče zagotoviti tesnosti vakuumske kanalizacijie. Zaradi razmočenosti materiala se pri zasipu ne bo dalo dosegati nosilnosti vgrajevanih plasti v profilu kanalizacije. Zato bo v deževnih in mrzlih dneh intenziteta napredovanja del manjša.« so nam pojasnili na Občini.

Projekt izvedbe kanalizacije in centralne čistilne naprave sicer sledi zastavljenemu planu. Do konca lanskega leta je bilo skupaj zgrajene 15,6 kilometra kanalizacije oziroma dobri dve tretjini projekta. Vrednost izvedenih del pa je 6,5 milijona evrov kar predstavlja skoraj 70 odstotkov finančne realizacije projekta. Kako intenzivno je bilo lansko leto na gradbiščih kažejo tudi podatki o počrpanih evropskih sredstvih. Do konca leta 2021 je Občina Log – Dragomer počrpala 4,8 milijona evrov evropskih sredstev, samo v lanskem letu 3,9 milijona, kar predstavlja 118 odstotno črpanje razpoložljivih sredstev po pogodbi z Ministrstvom za okolje in prostor za leto 2021.

 

Na Logu gradnja ob temperaturah, ki dopuščajo stikovanje vakuumskih cevi

Izvajalec Hidrotehnik naj bi januarja vakuumsko kanalizacijo gradil na  Cesti na breg, ob regionalni cesti pa naj bi nadaljevali s polaganjem kanalizacijskih cevi ob sočani gradnji vodovoda, plinovodnega in telekomunikacijskega omrežja. Dela naj bi tako potekala v območju kolesarske steze od naselja Kačja vas proti naselju Rosovče ter na območju Dragomerja od objekta Loška cesta 2 do hišne številke 10. Intenziteta del bo odvisna od ugodnih vremenskih razmer, kot so nam pojasnili naši sogovorniki se temperature , če želijo stikovati vakuumske cevi, naj ne bi spustile več kot pet stopinj pod ničlo. Februarja naj bi se gradbišče preselilo na Vrhovčevo cesto, kjer naj bi nadaljevali z izvedbo vakuumske kanalizacije.

 

Sredi februarja začetek del na Lukovici

Delavci Komunalnih gradenj medtem na Ljubljanski cesti (Č3) in Poti na mah (Č1) gradijo črpališči. V januarju naj bi izvedli tudi podboj pod avtocesto za potrebe izvedbe kanalizacije, projekt pa naj bi se nadaljeval z gradnjo črpališča Č4. Februarja naj bi gradbišče preselili ob regionalno cesto, delavci Komunalnih gradenj naj bi kanalizacijo polagali na delu trase od objekta na Vrhniški cesti 19 v smeri proti Brezovici.

V letu 2022 bodo nadaljevali s širjenjem omrežja zemeljskega plina. Na Kratki poti, Poti ob Snežaku naj bi Energetika Ljubljana ob ugodnih vremenskih razmerah (+ C), ki dopuščajo stikovanje cevi, nadaljevala z gradnjo.

 

Na centralni čistilni napravi bodo nadaljevali z obrtniškimi deli

Na Barju, kjer stoji bodoča centralna čistilna naprava, je v teh mesecih pestro v notranjosti poslovno tehnološkega dela objekta, kjer potekajo obrtniška dela. Delavci Trgograda belijo in polagajo keramiko. Še pred tem so decembra izvalajci na vakuumski napravi izvedli jeklene dostopne stopnice, v februarju pa naj bi montirali črpalke. »V decembru je bilo zaključeno podvrtavanje trase kanalizacije dovodnih kanalov na lokaciji pod avtocesto pri čistilni napravi, zato so v januarju pristopili k umiku zagatnih sten namenjenih zaščiti gradbene jame,« so nam povedali na Občinski upravi. Dodali so, da so v januarju delavci Trgograda začeli z izvedbo trase priključka kanalizacije na čistilno napravo.

V drugi polovici tega meseca je v načrtu montaža strojne opreme – pralnika peska, centrifuge in vgradnja grabelj ter ureditev zunanje okolice. Naj spomnimo, da izvajalci gradijo centralna čistilna naprava s kapaciteto 5.000 populacijskih enot. Gradnja bo kmalu zaključena, sledilo bo poskusno enoletno obratovanje naprave. Nanjo naj bi priključili odplake iz gospodinjstev, ki ležijo ob trasi, kjer je že bilo zgrajeno kanalizacijsko omrežje.

 

Osnovni dolgoročni cilj te investicije je uvedba sistema ravnanja z odpadno vodo po sodobnih načelih. Z investicijo bodo po eni strani rešene potrebe občanov in hkrati izboljšano stanje okolja. S predvidenimi ukrepi bo Občina Log – Dragomer zagotovila odvod odpadnih komunalnih vod z izgradnjo novega kanalizacijskega sistema in njihovo čiščenje na centralni čistilni napravi. Investicija je sofinancirana iz Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020, prednostne osi »Boljše stanje okolja in biotske raznovrstnosti«, prednostne naložbe »Vlaganje v vodni sektor za izpolnitev zahtev pravnega reda Unije na področju okolja ter zadovoljitev potreb po naložbah, ki jih opredeljujejo države članice in ki presegajo te zahteve«, specifični cilj »Zmanjšanje emisij v vode zaradi izgradnje infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda«.

 

V. L.

Foto: Občinska uprava OLD


Oglejte si tudi