Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Dragomerška bo zasijala v novi preobleki

Log – Dragomer, 19. junij 2022 – Občina Log – Dragomer načrtuje popolno prenovo Dragomerške ceste. V prvi fazi naj bi uredili cestišče na odseku med regionalno cesto in križiščem s Staro cesto, v načrtu je tudi razširitev prometnice s pločnikom po kateri naj bi potekala varna pot za šolarje ter ostale pešce in kolesarje. Kot pravijo na Občini je varnost v prometu na prvem mestu, zato upajo, da bodo uspeli pridobiti vsa potrebna zemljišča za gradnjo pločnika.

Dragomerško cesto bodo v kratkem prenovili. Projektna dokumentacija je že v izdelavi, v načrtu pa je popolna prenova voziščne konstrukcije in preplastitev z asfaltom, cesto pa naj bi tudi razširili s pločnikom. »Na odseku med regionalno cesto in Staro cesto bomo izvedli novo nosilno gredo iz gramoza frakcije 0-63 mm, debeline 40 cm, ter nov tamponski sloj debeline 30 cm. Dragomerško cesto bomo po temeljiti prenovi nosilne konstrukcije preplastili z dvoslojnim asfaltom debeline 6+3 cm.« so nam razložili na Občini. Cesta je v slabem stanju, polna razpok in lukenj. Ob izgradnji kanalizacijskega sistema so ob izkopu ugotovili, da je za mrežasto in deloma luknjaste razpoke krivo slabo stanje konstrukcije ceste. Urediti bo treba tudi odvodnjavanje s ceste, ki je najbolj kritično v križišču s Staro cesto, kjer se na cestišču ob padavinah zadržuje voda. »V območju nastajanja luže bomo vgradili dva vtočna jaška za odvodnjavanje ter s tem po nalivu omogočili odtok vode v odvodnik.« Po potrditvi načrta bodo pristopili k izdelavi DGD načrta in pridobivanju zemljišč za širitev ceste, ter v nadaljevanju k izvedbi PZI dokumentacije.

 

Pločnik za varnost šolarjev

Odločitev za prenovo ni bila težka, so nam pojasnili na Občini, saj je cesta v slabem stanju, nujen je tudi pločnik. V tem delu namreč vsak dan v šolo in iz nje prihaja veliko otrok. Zato ni nič čudnega, da je Občina prejela pobudo Osnovne šole Log – Dragomer, kjer je v okviru projekta Instituta za politike prostora, med vsemi pobudami, izbrana pobuda, da se uredi pločnik na predmetnem odseku. »Na območju Dragomerja je bila na tem delu sicer načrtovana druga trasa varne šolske poti, vendar je občina od lastnikov zemljišč prejela negativne odgovore glede odstopa dela zemljišča za varno šolsko pot. Zato smo pristopili k varianti, ki poteka po sedanji trasi Dragomerške ceste. Tudi na tem delu se že pojavljajo težave, vendar verjamemo, da bomo uspeli s pridobitvijo potrebnih zemljišč,« pravijo na Občinski upravi Občine Log – Dragomer, kjer že pripravljajo dogovore z lastniki. »Upamo, da bodo lastniki prepoznali potrebo in nujnost vzpostavitve varne poti na omenjenem odseku in da se bomo tako kot na Logu lahko veselili varne šolske poti. Tam so namreč tudi po zaslugi razumevanja tamkajšnjih lastnikov zemljišč uspeli  zagotoviti varne šolske poti,« še zaključujejo na Občini, kjer dodajajo, da bodo z izvedbo projekta in gradnjo pločnika na Dragomerški cesti in Šolski ulici omogočili nadaljevanje varne šolske poti iz smeri Dragomerja proti šoli.

 

V. L.

Grafika: Očina Log – Dragomer

Oglejte si tudi