Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Na pokopališču Dragomer gradijo oporna zidova

Log – Dragomer, september 2020 – Podjetje Hidrotehnik na dragomerškemu pokopališču gradi oporna zidova s katerima bodo stabilizirali brežino ter zagotovili dodaten prostor za nove žarne grobove. Projekt bo s tridesetimi tisočaki sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, vrednost del pa je nekaj več kot 50 tisočakov.

Delavci Hidrotehnika so na pobočju hriba Sv. Lovrenca, kjer leži pokopališče Dragomer, že začeli z gradnjo dveh opornih zidov. Kot so nam pojasnili na Občini bodo s tem posegom zavarovali brežino obstoječih zemeljskih tras ter zagotovili prostor za nove žarne grobove. »Brežine niso stabilne in se posedajo, zato se bo za njihovo stabilizacijo zgradilo oporna zidova. S tem bomo pridobili tudi prostor za nove grobove,« pravijo na Občinski upravi.  Za omenjena dela je bil izdelan tudi projekt za izvedbo, ki mu izvajalec sledi. Izvajalca so izbrali s pomočjo zbiranja ponudb, k oddaji ponudbe so pozvali šest izvajalcev, odzvali so se trije med katerimi je bil najcenejši Hidrotehnik. Ta bo dela opravil za nekaj več kot 50 tisoč evrov. Projekt bo v precejšni meri sofinanciran s sredstvi MGRT, v ta namen bodo dobili okoli 30 tisočakov. Kot smo še izvedeli se naj bi dela na pokopališču zaključila najkasneje novembra. Dostop do pokopališča je onemogočen, poskrbljeno je tudi za varnost še dodajajo naši sogovorniki. 

 

 Izvedeli smo še, da je gradnja opornih zidov del večjega projekta prenovitve pokopališča v Dragomerju. V prihodnosti je tako v načrtu nadaljevanje del s katerimi se bo nadaljevalo urejanje pokopališča ter zgradilo poslovilni objekt. Projekt predvideva dodatnih 31 enojnih grobov, 178 grobov, 120 žarnih niš ter prostor za raztros pepela. Zavarovalo se bo brežine obstoječih zemeljskih tras, dodatno stabilizacijo terena pa se bo zagotovilo z opornimi zidovi ob vzhodni, zahodni in južni strani pokopališča. Načrtovana je tudi gradnja poslovilnega objekta. Gre za objekt pravokotne oblike z vežico, sobo za svojce, shrambo pogrebne opreme in sanitarijami. Pred vhodov v vežico pa je načrtovano pokrito preddverje. Vhod ter odprt in pokrit poslovni prostor vežice sta orientirana proti jugu v smeri pokopališča.

 

V. L.

Foto: Občinska uprava

Oglejte si tudi