Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Dvajset let od obogatitve kulturne dediščine na Logu pri Brezovici

Čas do Velike noči je idealen za čiščenje ne le zunanjih površin, pač pa tudi naše notranjosti, saj je od tega, kako imamo razčišene pojme v nas samih, tudi najbolj odvisen naš odnos do drugih ljudi in do celotnega stvarstva. Od nekdaj si torej prizadevamo za naravno ravnovesje in se pridružujemo vsem ribiškim, lovskim in drugim naravovarstvenim organizacijam, ki trdijo, da se brez škode posega v naravo samo takrat, ko ta še počiva. Zato počistimo zelene površine poreden jih preraste trava in prekrije listje. Podobno, kot naravno pa odkrivajmo, ohranjajmo in bogatimo tudi kulturno in vso drugo dediščino, ki je edinstvena v vsakem kraju in zaselku posebej, saj prav ta ohranja drugačnost in enkratnost ter neponovljivost vsakega bisera naše domovine Slovenije. V spodbudo pri vsem pa naj nam bo tudi v nadaljevanju opisana dvajsetletnica iz ene od podružnic Župnije Brezovica.
Na Logu so leta 1996 asfaltirali cesto od križišča pri Mercatorju, mimo pokopališča, do cerkve. Naslednje leto pa so pri omenjemen križišču ob cesti, ki vodi k cerkvi, postavili križ, v kamit podstavek, na katerem je vklesano: »Na križu umiram in vam raj odpiram 1909«. Od tu proti cerkvi je bil potem že križev pot, ko še ni bilo križev. Po enem takih nazaj, v dolino grede pa so gospod Janez Kompare, Jure Demšar in Janko Logar izoblikovali pobudo in med tednom, ob poti že postavili štirinajst preprostih lesenih križev. Kasneje so te nadomestili lepo narejeni križi, ki jih je izdelal domačin Robi Novak. Tako se lahko, zlasti v postnem času, vsako nedeljo popoldan, ob treh, moli na Logu križev pot v naravi. V primeru slabega vremena pa je križev pot v kapeli. Za posamezno postajo pa še naprej skrbi druga družina oziroma rodbina. Je pa tudi ta kulturna dediščina že okusila človeško zlobo, saj so pred leti pokradli bakrene strehe in medeninaste številke. Kot po čudežu pa v žledu, ki je podrl na pot in tudi po tem gozdu res veliko dreves, ni bilo poškodovano niti eno znamenje.

Ložanke in Ložani ste s tem pomembno obogatili svojo krajevno kulturno dediščino, ki še vedno lepo služi svojemu namenu in zato zaslužite vso pohvalo. Prav tako pa tudi lokalna skupnost, saj je obogatila pot z več klopmi  ter novo povezavo sredi hriba, s potjo v smeri Log - vas.

 

Drago Stanovnik, 19.2.2018

Oglejte si tudi