Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Papirnato gledališče ponovno razveseljuje

Log - Dragomer, april in maj 2022 – Kulturno življenje v Občini Log - Dragomer se znova prebuja. Otroci so aprila lahko uživali ob poslušanju zgodb kamišibaj pripovedovalke Tomislave Zaletel. Knjigo »O človeku, ki je iskal srečo« pa je predstavila mladinska pisateljica Zdenka Obal.
Kamišibaj, japonsko umetniško obliko pripovedovanja zgodb ob slikah na malem lesenem odru, že vrsto let neguje Tomislava Zaletel, ki v okviru Kulturno umetniškega društva Kosec za otroke in ostale obiskovalce pripravlja predstave papirnatega gledališča. Tokrat je skupinica otrok in njihovih staršev v Domu krajanov v Dragomerju lahko prisluhnila štirim zgodbam: Buška (Peter Svetina), Mišek, ptička in klobasa (ljudska), O punčki iz gline (afriška ljudska), Zakaj je volk užaljen.

Kamišibaj je sicer edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah, ki so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalka, ki si sama izbere vsebino, ki jo izvaja in ilustrira, ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Pravljice, basni, miti in legende, zgodbe z globokimi arhetipi, pesnitve in poezija so odlične vsebine za kamišibaj. Zato ima ta tudi etnološko funkcijo, saj lahko oživlja tudi tisto ljudsko izročilo, ki je zaradi svoje specifične literarne oblike težje uprizorljivo, na primer izštevanke, uganke, pregovore in podobno. Kamišibaj sicer uvrščamo med predstave manjšega tipa, omogoča pa prikaz različnih žanrov in lahko nagovarja različno publiko. Poleg otroškega, ki si ga lahko enkrat mesečno ogledamo v prostorih KUD Kosec v Domu krajanov v Dragomerju, je zelo priljubljen tudi kamišbaj za odrasle, ki so prav tako željni zgodb.

Pridružili ste se lahko tudi slovenski mladinski avtorici Zdenki Obal, ki je predstavila pravljico o kateri se sprašuje, kaj je to sreča. Pravljica »O človeku, ki je iskal srečo« je nastala ob 100-letnici Cankarjeve smrti in 60-letnici Cankarjeve knjižnice Vrhnika, z njo pa so želeli otrokom približati Cankarja preko pravljice in moljčka Ivana. Če ste tokratno predstavitev zamudili, boste jeseni lahko ponovno izkoristiti možnost, da prisluhnete pisateljici Zdenki Obal in njenemu moljčku Ivanu.

V KUD Kosec pa so najmlajše razveselili tudi s tolažilnimi hobotnicami. Kvačkarice so v okviru sekcije ročnih spretnosti izdelale 14 mehkih igračk, ki so jih dobili malčki v jasličnem oddelku vrtca. Prikupne hobotnice bodo malčke spremljale pri popoldanskem počitku.

 

V. L., Foto: KUD Kosec

 

 

 


Oglejte si tudi