Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Izbor pesmi Šepet Barja

Univerza za tretje življenjsko obdobje DVIG, ki je predstavila v revijah Pogovori z občani vrsto življenjskih zgodb in dosežkov krajanov Loga, Dragomera in Lukovice, se je tokrat lotila zanimive zamisli. Zavedajoč se, kako bogata je kulturna in umetniška dejavnost v občini, kjer je vrsta literarnih, glasbenih, likovnih in drugih ustvarjalcev, smo želeli tokrat zbrati in izdati knjižico ustvarjalcev poezije. Uredniški odbor je na presenečenje spoznal, koliko občanov podarja svoja najbolj intimna občutja poeziji. Dobili smo čez tristo trideset pesmi in dvanajstih avtorjev, tako da je bil izbor kar zahteven.  

Knjižico smo naslovili Šepet Barja, kajti naša edinstvena narava, ki nas obdaja, je vzpodbudila toliko avtorjev, ki v pesmih razkrivajo intimna iskanja, doživetja, nostalgijo in spomine na mladost. Pesmi izpovedujejo radost, ljubezen do družine in bolečino ob nedoumljivih izgubah. Govorijo o občutjih tistih, ki so se rodili na obrobju Barja in onih, ki jih je življenje pripeljalo sem od blizu in daleč in so tu našli svoj dom. V tem prelepem kraju s pogledom na ravnico, kjer še slišimo žvrgolenje ptic in šelestenje trav, kjer lahko objamemo svoje drevo ali se srečamo s plašnimi srnami v jutranji meglici, je veliko navdiha.

Vse to je navdihovalo tudi naše avtorje: Ivana Armiča, Stanko Dimic, Jožeta Jesenovca, Heleno Kavčič, Dragico Krašovec, Alenko Logar Pleško, Zdravka Pečana, Vesno Pogačar, Angelco Svete, Pava Zaninovića, Alenko Zavodnih Kristan in Jožeta Zvera.  

Z ilustracijami je zbirko pesmi obogatil Gorazd Vahen.

Ko nam bo spet omogočeno druženje, bomo knjižico poezije Šepet Barja prestavili na srečanju z avtorji na svečani prireditvi.

 

Nina Komparič

 

Oglejte si tudi