Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Društvo Dvig v Tednu ljubiteljske kulture

Letošnji Teden ljubiteljske kulture (TLK) je bil posvečen literarni ustvarjalnosti in instrumentalni glasbi. V DVIG- smo prvi temi posvetili dva dogodka: predstavitev literarnih prvencev predšolskih otrok in prvošolčkov ter izid pravljice Cmokači z Barja

Na predstavitvi literarnih prvencev najmlajših članov študijskega krožka Od pravljice do lutke Eve Prah, Kaje Bilandžić, Lare Lenardič in Sophije Kuznetsove se je zbralo 23 ljubiteljev slovenske besede: starši, stari starši in prijatelji. Nejc Fajdiga in Lucas de Jager sta svoji pravljici končala nekoliko kasneje in jih bomo predstavili jeseni.
Več na https://tlk.jskd.si/event/literarni-prvenci-otrok-v-bralnem-krozku-od-pravljice-do-lutke/
Na predstavitvi pravljice Cmokači z barja se je zbralo preko 30 ljudi. Mnogi se spominjamo avtorice pravljice Irme Lavrenčič. Rodila se je 7. maja 1965. Poslovila se je kot izjemno dobra študentka ljubljanske Fakultete za sociologijo, politične vede in novinarstvo (danes Fakulteta za družbene vede) 9. novembra 1988. Pravljico je ilustriral naš sokrajan Gorazd Vahen. O izdaji pravljice je njena mama, Milica Lavrenčič, zapisala:
»Že več kot trideset let Irme ni več med nami. Ko je bila stara 17 let, je napisala pravljico Cmokači z Barja in še tri druge pravljice. Vse so bile objavljene na radiu kot pravljica za lahko noč, Cmokači so bili na sporedu celo štirikrat. Leta pozneje smo se trudili, da bi iz globin radijskega arhiva rešili katero od Irminih pravljic. Uspelo nam je samo s Cmokači. knjižica je lep spomin na mojo hčerko. To mi veliko pomeni.«  Dogodku je dal posebni čar glasbeni nastop desetletnega klarinetista Aljaža Lavrenčiča, ki ga je na kitari spremljal oče, sin Milice Lavrenčič
Pravljico lahko naročite na dvig@iold.si ali po telefonu 031 254 125
Več na https://tlk.jskd.si/event/literarno-srecanje-s-cmokaci-z-barja-28-5-2021-od-17-19-obcinska-stavba-log/
Tretji dogodek Razstava lutk najmlajših članov ŠK Od pravljice do lutke je v TLK uvrščen v temo Gledališče in lutke. Na terasi Toscane so mački postavili razstavo in obudili spomine na pravljične junake.

Oglejte si tudi