Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Tudi v Občini Log - Dragomer obstaja organizirano gasilstvo že 122 let!

Ta zapis pišem na pobudo mnogih starejših gasilk in gasilcev iz naše občine. Naš edini namen je, da se spoštuje zgodovinske dokumente in se jih ne potvarja, ali spreminja, tudi zaradi odgovornosti do prihodnjih rodov. Razumemo zakaj je popačena med in povojna zgodovina. Ne razumemo pa zakaj mora biti v sedanjih Občinah Brezovica in Log - Dragomer popačena tudi zgodovina gasilstva?

Pred 135 leti je bilo ustanovljeno prvo gasilsko društvo v Preserju, vendar je obsegalo celotno takratno Občino in Župnijo Preserje. To pomeni, da je povsem upravičeno priznano gasilsko delovanje tudi vsem dedičem, sedanjim gasilkam in gasilcem ter njihovim oblikam povezovanja na tem področju. V PGD Preseje pa je seveda enako dragoceno delovanje gasilstva tako,  pred kot tudi po preimenovanju v krajevno (P)GD Preserje.

Pred 122 leti je bilo ustanovljena tudi gasilska četa na Brezovici. Obsegala je takratno Župnijo Brezovica, torej sedanjo Občino Log – Dragomer ter Župniji Brezovica in Notranje Gorice. To pomeni, da je priznano gasilsko delovanje vsem gasilkam in gasilcem ter njihovim oblikam povezovanja na tem celotnem območju. 

Seveda pa priložena original zapisnika Občnega zbora gasilcev, iz leta 1922 in dopis iz leta 1940 dokazujeta, da sta bili leza 1922 istočasno dve gasilki društvi z istim imenom Brezovica. Novoustanovljeno, krajevno na Brezovici  in občinsko, ki je imelo vedno sedež v Vnanjih Goricah. Ta zapisnik zagotovo ni bil predočen odločevalcem, saj drugače ne bi nasedli imenu Brezovica. Z doslednim upoštevanjem zgodovinskih dokumentov res nihče nič ne izgubi ali pridobi. Veliko pa pove o značaju in poštenosti naše generacije. Predvsem pa tudi o spoštovanju delovanja naših prednic in prednikov, ki so in še vedno prizadevno in prostovoljno pomagajo in gradijo krajevno društvo v vsakem kraju.

Ta dopis je posredovan tudi GZ Brezovica, v pričakovanju, da se spoštuje zgodovinska resnica in ustrezno ukrepa. 

Vnanje Gorice, 5.3.2020

 

Drago Stanovnik

Oglejte si tudi