Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Izdelava naravne kozmetike doma

Darja Rojec, domačinka z Loga, je širši javnosti znana kot članica združenja Europa Donna, ker pa je po izobrazbi kemičarka, to znanje s pridom izkorišča in na delavnicah, kot je bila tudi ta v osnovni šoli Log - Dragomer, ki jo je organiziral KUD Kosec, izobražuje ženske po celi Sloveniji. Ste vedeli, da lahko doma na zelo preprost način izdelate izredno kakovostne kozmetične izdelke? Vse, kar potrebujete, je nekaj osnovnih kuhinjskih pripomočkov, kakovostne naravne sestavine in seveda znanje. Ker se dobro zaveda, da znanja nikoli ni dovolj, se tudi dandanes redno izobražuje, po sveže znanje gre celo na univerzo.
Na vprašanje, kaj je namen teh delavnic, Darja odgovarja takole: "Bistvo je, da ženske izobrazimo, kako lahko doma naredijo na poceni način in s kakovostnimi sestavinami, ki jih imajo že tako ali tako doma, zelo zdravo kozmetiko. Z minimalnimi dodatki pri kupovanju. Morda je treba kupiti le kakšno eterično olje in E-vitamin in že dobite desetkrat boljšo kozmetiko, kot jo lahko kupite v trgovini. Vsekakor je najbolj 'na komot' vzeti kremo s police, ampak vse trgovinske kreme vsebujejo hormonske motilce, konzervanse, ki sami po sebi motijo delovanje hormonov. Dodajajo jih zaradi stabilizacije, izgleda in obstojnosti. Toda koža vse to vsrka in snovi preidejo v kri ter se odlagajo v notranjih organih. Tako pride do raznih bolezni. Če pa je človek že bolan, pa vse to še pospeši razvoj bolezni. Ko ljudje spoznajo, kaj vse lahko naredijo doma, se jim dejansko odpre nov svet."

Darja, ki je sicer tudi izredno dejavna članica gibanja za ozaveščanje o raku na dojki Europa Donna, je zelo plastično predstavila, kaj vse lahko izdelamo doma: "Če naštejem le nekaj izdelkov, ki jih je sila preprosto izdelati doma brez dodatnega kupovanja opreme, kemijskih pripomočkov ali dragih  surovin: vsakdo ima doma gospodinjski mešalnik, posodo, v kateri lahko zavre in prekuha vodo. Samo kreme za obraz, ki jih izdelujemo, so tri, potem je tu olje za intimno nego oziroma opekline. Magnezijevo olje proti krčem. Potem je tu aspirator za nos, ki pomaga pri težavah s smrčanjem pri demenci, kjer si pomagamo z različnimi eteričnimi olji. Doma lahko izdelamo tudi losijon za telo. Na primer, iz enega lista aloje vere lahko v kombinaciji s kokosovim oljem dobimo deset velikih pakiranj kreme, ki jo uporabljamo po tuširanju ali sončenju. Za vse, ki želijo kremo proti staranju, pa dodamo še hialuronsko kislino. Vse te sestavine so dosegljive v prosti prodaji v specializiranih trgovinah." Darja poudarja, da so vse te sestavine naravne. V olju rakitovca je ogromno vitamina C, olje iz pšeničnih kalčkov je bogato z vitaminom E, olje iz korenčka pa z vitaminom A. Vsa ta olja se v domače kreme dodaja po kapljicah in steklenička za, recimo, osem evrov zadostuje za dolgo časa. Recepte za bio kozmetiko sicer najdete tudi v knjigi, ki jo je Darja napisala, lahko pa obiščete eno od naslednjih delavnic. Naslednja priložnost bo že 9. aprila, ko bo naslednja delavnica v osnovni šoli Log - Dragomer.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič

Oglejte si tudi