Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Izbran cenejši ponudnik

Log - Dragomer, 11. februar 2020 – Občina Log - Dragomer je na Portalu javnih naročil objavila odločitev o oddaji javnega naročila za Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice - 3. sklop (Log - Dragomer). Izbran je bil Hidrotehnik v skupnem nastopu s Komunalnimi gradnjami in Trgogradom. Ta je za gradnjo kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo ponudil ceno skoraj 9,8 milijona evrov brez DDV. Neizbrani ponudnik, s 5 milijonov evrov višjo ceno, lahko najkasneje v osmih delovnih dneh vloži zahtevek za revizijo postopka oddaje javnega naročila. 

Tričlanska komisija v sodelovanju s zunanjimi strokovnjaki je po treh mesecih pregledov in preverjanj končala svoje delo. Občina je na Portalu javnih naročil objavila odločitev, da je bil za gradnjo kanalizacijskega omrežja s čistilno napravo izbran Hidrotehnik s Komunalnimi gradnjami in Trgogradom. Ponudba je težka skoraj 10 milijonov evrov brez ddv. Kot lahko preberemo v deset stranskem poročilu, je bilo naročilo oddano ponudniku, ki je oddal dopustno in ekonomsko najugodnejšo ponudbo. Odločitev še ni pravnomočna. »Komisija s priznanimi strokovnjaki iz stroke je na polno delala tri mesece in opravila res ogromno delo, saj so taki razpisi zelo zahtevni. Zadovoljen sem, da je izbran izvajalec. Zadeva še ni pravnomočna, ko to bo, bomo lahko kaj več povedali o detajlih,« nam je zaupal župan Miran Stanovnik in dodal, da vsem, ki so sodelovali, popolnoma zaupa ter tako zavrnil očitke o neustreznih referencah, ki smo jih lahko zasledili v medijih. »Komisija je kot dober gospodar preverjala vse in to ne samo enkrat, temveč zelo natančno in v skladu z veljavno zakonodajo, ki je na tem področju zelo precizna.« Med drugim je bilo treba preveriti okoli osem tisoč postavk iz popisa del. »Če vsake izmed postavk ne bi preverili, ne bi morali biti zagotovo prepričani, da nam ponudnik ponuja tisto, kar mi res zahtevamo. Na primer, če smo mi želeli imeti ventil s pretokom 20 L/min, smo morali preveriti, če nam ponudnik morda ne ponuja ventila, ki ima pretok 15 L/min,« je še bil slikovit župan. Občina se je, po njegovih besedah raje odločila za preudarne korake, kot pa prehitre odločitve in pri tem računala na boljše rezultate. 

 

Odločitev še ni pravnomočna

Neizbrani ponudnik Riko v skupnem nastopu s Hidroinžiniringom, CBF, Nivo eko in Fond S, ki je za gradnjo kanalizacije s čistilno napravo ponudil ceno 15 milijonov evrov, lahko zoper odločitev o oddaji naročila najkasneje v osmih delovni dneh vloži zahtevek za revizijo postopka oddaje javnega naročila. »Kaj se bo odločil ponudnik, ki ni bil izbran, ve samo on,« pravi župan, ki je sicer prepričan, da je bil razpis zelo kvalitetno pripravljen in verjame, da je bila taka tudi odločitev.

Kdaj bodo lahko začeli graditi v tem trenutku, ne morejo napovedati. Rok je namreč vezan na pravnomočnost odločitve. »Nato bomo rabili še približno en mesec, da bomo skupaj z izvajalcem uskladili terminske načrte, pripravili gradbišče in obvestili občane,« so nam še pojasnili na občini, kjer so poudarili, da je izbrani izvajalec ponudil ugodno ceno. »Cena je izredno ugodna. A so ti izvajalci znani po tem, da s takimi cenami projekt lahko zaključijo. Ko je Hidrotehnik po okoliških občinah izvajal gradnjo, je veljal za zelo kvalitetnega izvajalca. Vemo, da so tudi dobri operativci, ki imajo svoje stroje, dobro tehniko, vrhunsko znanje in prave reference. Zato verjamem, da se dela lahko zelo kvalitetno in tudi pred rokom zaključijo. Podoben renome ima tudi Trgograd, ki ima nove stroje in Komunalne gradnje, ki so omrežje gradile na Vrhniki.« Župan še verjame, da so na pravi poti, da gredo v izvajanje. Počakati bo potrebno še osem delovnih dni, ko bo znanega kaj več. »Leto 2022 se zelo hitro bliža in treba bo zavihati rokave, da bomo dosegli cilje, ki nam jih predpisujeta evropska komisija in država, ki naš projekt sofinancirata v znesku devetih milijonov evrov.« 

 

V. L.

Oglejte si tudi