Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Strokovna ekskurzija Govedorejskega društva Vrhnika

V sredo, 29. avgusta 2018 smo se z govedorejskim društvom Vrhnika odpravili na tradicionalno 33. strokovno ekskurzijo, tokrat v Savinjsko dolino.
Po jutranjem postanku na Trojanah, nas je pot vodila v Petrovče, kjer smo si ogledali Baziliko Device Marije, ki predstavlja osrednjo romarsko božjo pot. Romarske shode imajo na Marijine praznike, velikonočni in binkoštni ponedeljek, glavna pa sta za Veliki in Mali šmaren. Petrovška cerkev spada med kulturno-umetniške spomenike prvega reda ter lepše baročne cerkve v Sloveniji.

Nato smo se zapeljali v Žalec, kjer smo si ogledali Fontano piv Zeleno zlato in piva tudi poizkusili. Gradnja Fontane se je pričela v letu 2016, odprta je bila 6.9.2016 in jo je v dveh letih obiskalo že več kot 100.000 obiskovalcev. Obiskovalec kupi steklen vrček na različnih lokacijah v mestu in za ceno 8 EUR poskuša 6 X 1 dcl piva. Kozarček odnese domov.

Sledil je obisk kmetije Pečečnik v kraju Laze. Ogledali smo si nov, sodoben hlev, zgrajen leta 2013, v katerem redijo okoli 65 visoko proizvodnih krav molznic, plemenske telice in mlado govedo. Obdelujejo okoli 46 ha, od tega je 19 ha njiv, ostalo je trajno travinje. V hlevu imajo prosto rejo krav molznic in plemenskih živali, molža poteka s pomočjo robota za molžo, čiščenje hleva pa poteka s pomočjo pehal. Mleko prodajajo preko KZ Šaleška dolina, v mlekarno Celeia.

Naslednja kmetija, ki smo si jo ogledali leži v vasi Volog, kjer se ukvarjajo tudi z rejo krav molznic. Imajo 35 krav molznic, nekaj plemenskih živali in mlado govedo. Obdelujejo okoli 17 ha površin, 7 ha njiv, ostalo je trajno travinje. Molža je strojna, naenkrat molzejo 6 krav, s čiščenjem vred pomolzejo vse krave v 1,5 h. Tudi tukaj imajo pehala za čiščenje, imajo pa še kokoši in dva prašiča.

Za zaključek smo imeli kosilo v gostilni Černivc v Gornjem gradu.

 

Srečanje kmetov treh občin: Vrhnika, Borovnica, Log-Dragomer

V nedeljo, 2.9.2018 smo imeli tradicionalno srečanje kmetov treh občin: Vrhnika, Borovnica, Log-Dragomer. Zaradi slabega vremena smo namesto v Bistri, ob mostu čez reko (Pri Pastirčku), organizirali srečanje na stari žagi v Verdu.

Kmetje so bili postreženi z dobrotami, ki so jih pripravile kmečke žene z Vrhnike, Borovnice, z Loga in Dragomerja, z bogračem pa tudi s pečenim govejim mesom (zorjena govedina).

Letos je pastirčka (lesen kip) za eno leto v roke dobil Marko Debevec iz Padeža. To pa pomeni, da je bil ocenjen kot najboljši pastir: »Svoje krave je odlično pasel in dobro je gospodaril na kmetiji.«

 

Ana Pečjak, terenska kmetijska svetovalka, izpostava Vrhnika

 

 

Oglejte si tudi